top of page

A címben megfogalmazott, céljainkhoz közelebb vivő széleskörű összefogás lehetőségét a körülmények alakulása miatt egyre inkább megvalósíthatónak látom.

 

www.pannonkoronabolt.hu honlapunk „Bemutatkozás” oldalán elemeztük a helyi termékek háttérbe szorulásának okait is. A „Magyarok Vására” és a termelői piacok szervezőinek áldozatos munkája, a jó ötletek (fogadj örökbe csirkét, zöldségesláda előfizetés, Családellátó) és az elfogadó, érdeklődő közhangulat ellenére a helyi termékek, termények piaci részaránya – mondhatni – nem növekedett.

 

Úgy vélem, a „lélektani támogatottság” is elősegíti egy olyan hálózat kialakítását, mely a helyi termékek, termények olcsóbb szállítására alapozva végez házhoz szállítást. A német posta hasonló irányban tapogatózik, Dortmundban kísérleti jelleggel úgy alakították ki a csomag kézbesítés hálózatát, hogy a csomagokat gépjárművel  23 elosztó pontra szállítják, ahonnan elektromos triciklikkel végzik a házhoz kézbesítést. (Megnyugtatásul: mi a németekénél olcsóbb, és hatékonyabb tricikliket fejlesztettünk ki.) 

 

A hálózat az önellátásra, a helyi termékekre alapozva épülhet ki. 

 

A szállító flotta kialakítását a következők szerint látom célszerűnek:

– A lakosság napi szokásos szállítási igényeinél elektromos teherszállító triciklikre lehet alapozni. Sík vidéken, 10 km átmérőjű körön belül egy műszakot teljesíthetnek egy feltöltéssel. Beszerzési áruk, fenntartási költségeik 10%-a a gépjárművek költségeinek. Ha figyelembe vesszük, hogy egy gépjármű gyorsabb, és nagyobb a szállítókapacitása, akkor a fajlagos költsége 20-40%-ra nőhet. 

 

– Legfeljebb 3,5 tonnás gépjárműre akkor van szükség, ha nagyobb tömegű árut kell szállítani, illetve, területek közt kell az árut átcsoportosítani. 

 

– Ritkább esetekben kerékpárra, személygépkocsira – vagy másik végletként nehézgépjárműre, kamionra is igény mutatkozhat. 

 

A logisztikai rendszert a helyi önellátásnál a termelő tároló kapacitására lehet alapozni, a területek közti átcsoportosítások viszont mindenképpen raktár, elosztópont igényt feltételeznek. Ezeket figyelembe véve a kereskedelemben szokásosnál kisebb raktárigénnyel és költséggel kalkulálhatunk. A raktárpontok árushelyként is működhetnek. Létesítési költség nem lesz az esetben, ha helyi kisboltosokkal egyezünk meg, a közös érdekeltség kialakítható.

 

Fentiek lehetnek tehát a keretek, melyek kitöltésénél el lehet gondolkodni az „ügyfélkapcsolat” módjáról, fizetési módról, fizetőeszközről, és hogy milyen szolgáltatások, szociális ellátó rendszer fejlődhetnek ki. Az ebédszállítás, gyógyszerbeszerzés kézenfekvő, de személyszállítás is lehetséges. 

 

A résztvevőknek előnyöket tudunk kínálni:

– A termelőknek nagyobb piaci részesedést, mely mellett időt takaríthatnak meg, a kereskedés idejét, melyet a termelésre fordíthatnak. 

 

– A vásárlóknak egészséges helyi terményeket, melyekhez szintén időt megtakarítva juthatnak. A minőséget számukra a termelők látogatásával tudjuk garantálni. 

A termelőknek folyamatosan tudunk adni visszajelzést, de kerek egésszé akkor válik mindez, ha termelő és fogyasztó közvetlenül is találkozik. Ezt a célt szolgálják az időszakos vásárok, ahol a termelők maguk is szerezhetnek új vásárlókat (más településen is), és azonnali, pontos visszajelzést kaphatnak új termékeikről. A vásárszervezés és a közösségi rendezvények meghatározóak lehetnek az emberek gondolatiságának összehangolásában. 

 

A lánckereskedelem kiiktatásával, a termelő és a vásárló közti út rövidre zárásával a tőkeerős konkurenciával szemben is nagy esélyünk van, főként, hogy többrétű és rugalmas szolgáltatást is tudunk nyújtani.

 

A hálózat megszervezésével megteremthetjük az élelmiszer önellátással egységben a helyi ipari, energiaellátási, szolgáltatási önellátás alapjait. Fogjunk össze, gondolkodjunk a gazdaságszervezés emberi közösséghez méltó módjának kialakításán!

 

Szeretettel várjuk országszerte az együttműködésre kész honfitársakat.

 

Czobor Imre és a

Pannon Korona Szövetkezet tagsága

Magyar termékek házhoz szállító hálózata
– úton az új Aranykor felé

Feltöltve: 2013. augusztus 18., he

PANNON KORONA SZÖVETKEZET

Gazdálkodó

Gazdálkodó

bottom of page