top of page

Miért adja meg magát ennyire a propagandának  a tudósítások túlnyomó többsége?  A cenzúra és a torzítás miért vált általános gyakorlattá?  A BBC miért oly gyakori szószólója a ragadozó hatalomnak?  A New York Times és a Washington Post miért vezeti félre az olvasókat?

 

A fiatal tudósítókat miért nem tanítják meg arra, hogy megértsék a média szerepét, s hogy megkérdőjelezzék a hamis állítások tárgyilagosságát, s fölismerjék mögöttes szándékait?  Miért nem tanítják meg, hogy a főáramú média lényegében nem a tájékoztatásról szól, hanem a hatalomról?

 

Égető kérdések ezek.  A világ egy hatalmas – talán nukleáris – háború előtt áll, hiszen az Egyesült Államok nyilvánvalóan elszigetelni és provokálni akarja Oroszországot,  azután pedig Kínát.  A tudósítók eltorzítják és kiforgatják az igazságot, azokkal karöltve, akik a 2003-as iraki vérfürdőhöz vezető hazugságokat terjesztették.

 

A világ, amelyben élünk, olyan veszélyes és úgy eltorzult a közfelfogásban, hogy a propaganda már nem egy „láthatatlan kormány”, ahogyan Edward Bernays határozta meg, hanem maga a kormány.  Közvetlenül  uralkodik rajtunk, nem fél az ellenállástól, és a legfőbb célja, hogy legyőzzön bennünket, hogy aláássa a világról alkotott felfogásunkat, és azt a képességünket, amely által meg tudjuk különböztetni az igazmondást a hazugságtól.

 

 
 
A teljes cikk itt olvasható: 
 
 
 
War by media and the triumph of propaganda
/Fordította: Maria Schiller/

Új történelem

A média szította háború – és a propaganda diadala

Feltöltve: 2015. 06. 26., do

JOHN PILGER
bottom of page