top of page

Megmondom őszintén, ebben az ügyben erősen különbözik a felfogásunk. A menekültek egészen különböző emberek, olyannyira, hogy pl. keresztények is vannak köztük, meg teljesen vallástalan „pragmatikusok” is szép számmal. Nem is láttam még olyan fényképet/videót, amelyen a menekültek imádkoznának, szóval erős a gyanúm, hogy a nem vallásosak menekülnek a szélsőséges iszlamisták elől.

Továbbá: ha adott körülmények közé kerülnék, magam is valószínűleg megindulnék Európába. Aki éppen azt teszi, mint amit én is tennék, azt nincs jogom elítélni, még ha terhes is számomra. Továbbá: 3 sógorom van, és ezek közül csak egyet szeretek, kettőt ki nem állok. Az az egy speciel arab, és mindig aranyos és nagylelkű volt, míg a másik kettő meglehetősen önző és rosszindulatú „keresztény”, persze csak úgy keresztény, ahogy Orbán, vagyis annak idején természetesen "kommunistábbak" voltak nálam, legalább is a szövegelés terén.

      Az arab sógorom kerek 50 éve él boldog házasságban a legidősebb nővéremmel. Annak idején magam is jártam Algériában, több ilyen házaspárt ismertem meg, és mindegyik férj  kedves, udvarias volt, sőt az összes rokonság és mindazok az arabok, akikkel kapcsolatba kerültem. A fanatikusok nagyon kis csoportot jelentettek, akikről az arabok is dühösen beszéltek.

     Hogy manapság főleg ez utóbbiakról van szó, azért az USA tett nagyon sokat. Az Iszlám Államot is az USA fegyverezte fel, és a szekuláris Aszad ellen támogatta a társaságot (persze akkor még nem hívták Iszlám Államnak). Az olaj miatt az USA érdeke, hogy Közel-Keleten folyamatos káosz legyen. Most az oroszok – nagyon helyesen – az egyetlen esélyest, Aszadot támogatják, de az USA már megint más csoportokat támogat, amelyek újabb „Iszlám Államokká” válhatnak a támogatás által.

     Mindezekről az ottani civil lakosság (akár muzulmán, akár nem), nem tehet, ezt az állapotot nekik felróni nem lehet, mint ahogy azt sem, hogy nem kezdenek „szabadságharcot”, hiszen nem egy elnyomó – egy nép a felállás, hanem számos csoport, mind eltérő érdekekkel. És az sem úgy van, hogy az IÁ által uralt területen élek, aztán felcsapok Aszad katonájának (ha az is le nem fejez, mert ellenséges területről jöttem).

     Szóval a nép nem tehet a helyzetről, és más ésszerű megoldást én sem látnék helyükben, tehát el kell fogadnom, hogy jönnek. Nincs jogom elítélni valakit azért, mert éppen azt teszi, amit én is tennék. Persze ekkora tömegben mindig akadnak mindenféle emberek, (nálunk is), ezek aztán mindkét oldalon képesek bajt keverni. Nem okoztak eddig több kárt a menekültek, mint a focidrukkerek. Ha lehet választani, a migránsoktól kevésbé félek, mint az utcai focidrukkerektől.

 

/név és cím a szerkesztőségben/

Varga Domokos György: A jelkép (Miért verte ki a biztosítékot a kerítés?) c. írásához

 

 

Tisztelt Olvasó!

Feltöltve: 2015. okt. 10., do

HOZZÁSZÓLÁS
bottom of page