top of page

"Ez az album nemcsak bepillantást enged, hanem egyben emléket is állít a nagy múltú, közel háromszáz éves Parádsasvári Üveggyár történetének, megismerteti az olvasókat, a látogatókat mindazon technológiai folyamatokkal, amelyek végtermékei azok a használati és dísztárgyak, amelyek méltán szereztek hírnevet a világban nemcsak a gyártó, hanem Magyarország számára is.

     A parádsasvári Kristály Galériában kiállított dísz- és használati tárgyak nem pusztán hely- vagy ipartörténeti emlékeink egyike, hanem szerves részét képezik kulturális örökségünknek is.

     Az itt rendszerezett és bemutatott tárgyak egy hosszas gyűjtőmunka eredményét képezik, hiszen nemcsak a gyár bezárását követően itt maradt, még hasznosítható tárgyak adják a kiállítás anyagát, hanem sok önkéntes segítő is felkereste a galéria üzemeltetőjét azokkal a tárgyakkal, amelyek nem pusztán ipartörténeti emlékek, sokkal inkább már afféle relikviák.

      A kiállító igyekezett a látogatók számára áttekinthetővé tenni a gyártási és technológiai folyamatokat – a felhasznált, alkalmazott nyers-, adalék- és színezőanyag-fajták bemutatásán keresztül egészen a végtermékig, a csiszolt vagy festett iparművészeti remekekig. Így eredeti formájában is megtekinthetnek egy hutát, vagy más néven olvasztókemencét, az alkalmazott kéziszerszámokat, formákat, melyekben elnyerik végleges alakjukat a később megmunkálásra kerülő üveg- és ólomüvegtárgyak. 

     A könyv oldalain – vagy a szerencsések a termeken – végighaladva részleteiben is megismerkedhetnek  azokkal a munkafázisokkal, amelyek során a tárgyak megkapják színüket, valamint bepillantást nyerhetnek az üvegfestés vagy éppen az üvegcsiszolás rejtelmeibe, miközben megtudják azt is, mitől olyan szép a hangja két összekoccanó ólomkristály pohárnak." 

 

(Részlet a kötet előszavából)

Ipartörténeti dokumentumkötet

Ajánló

Feltöltve: 2014. nov. 11, hé

A Kristály Bűvöletében

BOTZ DOMONKOS
bottom of page