top of page

Magyar Népi Gyógyász-képzés 2016 − Budapest, Csíkszereda, Marosvásárhely, Pécs, Keszthely

GÉCZY GÁBOR

„Az Élet él és élni akar…”

 

 

 

Hazánkban is egyre nagyobb tömegek ábrándulnak ki a mai drága és személytelen orvosi ellátásból, rohamosan nő a természetes gyógyító eljárások iránti igény. Ismeretek hiányában saját népi gyógyító hagyományunk helyett legtöbbször kínai, indiai, japán… eljárásokkal próbálkozunk. Az idők során minden népnek önálló gyógyító rendszere alakult ki, amely az adott táj éghajlatához, növényzetéhez, az ott élők lelkületéhez legközelebb álló.

     A Kárpát-medence mind fekvésénél, mind természeti adottságainál fogva alkalmas arra, hogy Európa gyógyító központjává váljon. Itt található a világ legnagyobb gyógyvízkészlete, valaha egész Európát elláttuk gyógynövényekkel. Gyógyító ásványaink iránt (alginit, zeolit stb.) világszerte érdeklődnek. A magyar gyógyítók már a középkorban is híresek voltak pestist, veszettséget, leprát gyógyítottak (Kassai Kódex). Gyógyítóink (orvosok, gyógytornászok, természetgyógyászok) ma is a világ élvonalába tartoznak.

 

Ajánló

Feltöltve: 2016., jan. 11., hé

A MAG 2006-ban kezdte el a Magyar Népi Gyógyászok képzését. A TEGYE-vel közösen 2008-ban indított budapesti program akkreditált oktatásként folyik. Az évek során – a budapesti folyamatos képzés mellett – 14 vidéki helyszínen és Erdélyben több mint 400 „diák” végzett. Az egyéves képzések mellett nyáron nemzetközi gyógyító táborokat tartunk Magfalván, de volt már kihelyezett táborunk New Yorkban és Floridában is. 

     A képzés célja nem a megszokott „piacorientált” természetgyógyász oktatás, hanem a „hajdani nagymamák” mintájára családban vagy kisebb közösségekben gyógyító, biztos gyakorlati tudással rendelkező, teljességben gondolkodó gyógyítók kinevelése. Az oktatáson belül sok a gyakorlat, az egymáson végzett tapasztalatszerzés, hiszen csak így igazolható vissza a megszerzett tudás. A képzés része a terepi munka is (népi gyógyítóktól tanulunk).

     A magyar népi műveltség mint egységes világszemléleti rendszer, önmagában is teljesség, EGÉSZ-ség. Ha újra megéljük hagyományainkat, ünnepeinket, éneklünk, táncolunk, játszunk, ha megértjük népművészetünk, népmeséink üzenetét, egészek, egészségesek maradunk. Az ember három világban él egyszerre (test, lélek, szellem), minden gyógyító hagyomány célja, hogy békévé oldja e világok harcát. Belesimulni a tájba, melyben élek, a sorsba, melyet élek, és a népbe, melyért élek, ez maga a béke: az egész-ség!

 

***

 

Kedves leendő Gyógyítók!

 

Egyéves Népi Gyógyító képzést indítunk:

Budapest (www.tegye.com), Csíkszereda, Marosvásárhely (www.engyk.hu), Pécs, Keszthely

 

 

Miért érdemes újra az iskolapadba ülnöd?

 

Elsősorban a társaság miatt. Itt minőségi emberek lesznek a csoporttársaid, akikkel együtt sírhatsz/nevethetsz, akikre majd számíthatsz a továbbiakban, akikkel együtt könnyebben veszed az „Élet” nevű JÁTÉK akadályait. Nem elhanyagolható az elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat sem, amit az előadóktól és egymás életútját megértve szerezhetsz J.

 

A képzés célja nem a megszokott „piacorientált” természetgyógyász oktatás, hanem a „hajdani nagymamák” mintájára családban, vagy kisebb közösségekben gyógyító, biztos gyakorlati tudással rendelkező, teljességben gondolkodó gyógyítók képzése. Az oktatáson belül sok a gyakorlat, a terepi munka (népi gyógyítóktól tanulunk).

 

A MAG 2006-ban kezdte el a Magyar Népi Gyógyászok képzését. Az évek során a budapesti és vidéki helyszíneken, valamint Erdélyben több mint 400 „diák” végzett. Az egyéves képzések mellett nyáron nemzetközi gyógyító táborokat tartunk Magfalván, de volt már kihelyezett táborunk New Yorkban és Floridában is. 

 

Egy félév hét hétvégéből, és egy tanulmányútból áll. Az oktatás szombaton és vasárnap 9-től 16-ig tart, az étkezést közösen szoktuk megoldani, mindenki viszi háza/hazája ízeit. A gyakorlati képzésekre (csontkovácsolás/kenés/piócázás stb.) derékaljat, törölközőt, törlőkendőt és két részes fürdőruhát is vigyetek. Főleg néptáncon a lányoknak/asszonyoknak szoknya javasolt.

 

A tanulmányút az első félévben Csíksomlyón lesz, ahol együtt veszünk részt a Búcsúban, Erdély legszebb tájain népi gyógyítóktól élőben szerezhetjük meg a tudást. Az egy hetes utat számos kirándulás (Gyilkos-tó, Békás-szoros, Torjai Büdös-barlang, stb.) és közös élmény (szekerezés, paraszt szauna, virrasztás és napbanézés a Jézus-hágón) teszi felejthetetlenné.

 

Az első félév során nincs vizsga azt, hogy megértetted a tanítást, tűzön járással bizonyíthatod.  Két lezárt félév után szakdolgozatot írsz, és elméleti/gyakorlati vizsgát teszel a tanáraid előtt. Ez nem kötelező, ezzel elsősorban magadnak bizonyítod tudásod. Aki átment a tűzön, és levizsgázott, az tehet Népi Gyógyász Fogadalmat, ezzel fogadnak maguk közé téged a MAGos Gyógyítók.

 

A tandíjat 3 részletben tudjátok fizetni, az első részletet az első alkalommal hozzátok. Családok a tandíj 2/3 részét fizetik fejenként. Külsősöknek – a gyakorlati oktatási napokon kívül – napi jeggyel látogathatják a képzést. Az ismétlők – függetlenül attól, hogy hol végeztek – Magyarországon 1000 Ft-ot, Erdélyben 10 Leit fizetnek naponta. A tandíj tartalmazza a tanulmányutak oktatási költségeit, de a szállás- és útiköltséget külön kell fizetni.

 

Milyen papírt ad a képzés? Alapvetően semmilyet, mi TUDÁST adunk. A budapesti képzés program akkreditált, a többi helyen, ha igény mutatkozik továbbképzéssel (frissítő masszázs, svédmasszázs stb.) megoldjuk, hogy „hivatalosan” is emberhez nyúlhassatok.

 

Bármely egyéb kérdésben keressétek bátran a helyi szervezőket.

 

Egy kis kedvcsinálóként, kérlek, nézzétek meg a videóinkat:

 

Hagyaték − Gyógyító hagyaték − A népi gyógyászat (Duna Tv)
https://www.youtube.com/watch?v=7MFFVeO5YzI

 

MAGTÁR − Magyar Népi Gyógyászat 1. rész (Román Tv)
https://www.youtube.com/watch?v=QSHyjAMDkTY

 

MAGTÁR − Magyar Népi Gyógyászat 2. rész (Román Tv)
https://www.youtube.com/watch?v=xCtyt2J0vmw

 

 

Isten áldjon, találkozunk a képzéseken!

Géczy Gábor és a MAGos gyógyítók

 

***

 

A részletek itt is letölthetők:

 

bottom of page