top of page

Élő emlékezés 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján felemelő esemény zajlott a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tornacsarnokában.

     A diákok a forradalom orvosainak és nővéreinek állítottak emléket egy belső monológokkal tarkított színdarabbal, amely minden részletében valós történéseken alapult. Szele György: Egy Széchényi varázsa című történelmi regényének ’56-ról szóló fejezetén s a szerző visszaemlékezésein, aki a forradalom idején Budapesten, a Vas utcai kórház fiatal sebésze volt.

     A szövegkönyv Pojják Klára, angol-magyar szakos tanárnő munkája, a hangfelvételről bejátszott belső monológokat pedig, amelyekben a szereplők önmagukra és az eseményekre adott reflexióit dolgozták fel, a gimnázium 11. b osztályának nyelvi-kommunikáció tagozatos diákjai írták.

     A regény szerzőjének s főhősének személyisége a színdarab mindkét orvosának alakjában tükröződik. A fiatal orvos a Vas utcai kórház hajdani sebészét személyesíti meg, aki fegyverrel a kezében megy ki az utcára, ám képtelen arra, hogy embert öljön. A darab főorvosa pedig a már könyvet író Szele doktor bölcsességét és belső szabadságát testesíti meg. Azt a szabadságot, amellyel a hajdani orvosok és nővérek – a külső elnyomás s a belső dilemma és konfliktus ellenére is – belül szabadok voltak a gyógyítás s az élet szolgálatába állni, tekintet nélkül arra, hogy az előttük fekvő sebesült egy forradalmár volt, vagy ellenség.

A történelmi regény szerzője – a hatvan éve az Amerikai Egyesült Államokban élő orvos, aki átélte a második világháború borzalmait, a Rákosi-korszak iszonyatát, majd az ’56-os forradalom és szabadságharc felemelő napjait – meghívót kapott az előadásra, s az ünnepség díszvendégeként most meglepetten és meghatottan ült a nézőtéren, hatszáz magyar diák között.

     S miközben a magyarországi pártok egynémelyike azzal volt elfoglalva, hogy füttykoncerteket szervezzen az ’56-os ünnepségek megzavarására, a Baár-Madas gimnázium diákjai megmutatták, milyen is ’56 szellemének tiszta, ragyogó arca, milyen a méltó ünnep, s az élő emlékezés.

     Köszönet érte.

 

M.Á.

 

 

Képes beszámoló:

 

Feltöltve: 2016.  nov. 9., hé

Dr. Szele György a gimnázium könyvtárában, Pojják Klára angol-magyar szakos tanárnő (balszélen) és a diákok társaságában

A színdarab négy főszereplője: Móczár Luca, a nővér, Jámbor Zsombor, a főorvos, Soós Panna, nővér és Jármy Tibor, a fiatal sebész szerepében (valamennyien a 11. b osztály tanulói).

A „műtőasztalon”, a sebesült forradalmár szerepében Sarf Zsófi, az ávós sebesült szerepében pedig Szőnyi Laura, fölöttük a nővéreket alakító Móczár Luca és Soós Panna. Jobbra a főorvost megszemélyesítő Jámbor Zsombor

Zöldi Anna (10. d) egy sebesült diáklányt alakít

A sebesülten is harcoló diákot alakító Tímár Péter

Fehér Barbara 12. d osztályos tanuló elmondja József Attila Csend című megrázó szonettjét. Mellette a 11. b osztályos Kovács Fanni, az előadás narrátora

(A felvételeket Szujó Anna, 12. d osztályos tanuló készítette)

Ajánló

bottom of page