top of page
Új történelem

Baranta

Feltöltve: 2013. június 4., jt

Harcművészeti viadalnak adott otthont a Miskolci Városi Sportcsarnok június 1-jén, amelyen 6 versenyszámban 86 versenyző mérte össze tudását. A győztes nagy küzdelemben Singh-Bahadur Ruben lett, ezzel megvédte a tavalyi elsőségét; második Falatovics Ádám, míg harmadik Bognár István lett, így mindhárman megszerezték a „Harcos Magyar” díjat. 

 

A Kárpát Kupa Harcművészeti Viadalt az Országos Baranta Szövetség és Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet közösen hívta életre. Ezen több harcművészeti, illetve küzdősport-stílus versenyzői mérhették össze tudásukat közös versenyrendszerben. A specialisták egy vagy két versenyszámban indultak, de a versenyzők közel fele három vagy annál több versenyszámban is rajthoz állt, így a Kárpát Kupa végső győzelmére nagy versenyfutás kezdődött.

(A teljes eredménylista itt tekinthető még – később.)

 

A versenyen a 3 fegyvernem versenyszámai a következőek voltak: pusztakezes küzdelemben a pusztakezes viadal és (no-gi) földharc (mindkettő kempo versenyszabályok alapján), a fegyveres küzdelemben a szablyavívás és az íjászpárbaj (mindkettő barantás szabályok szerint), valamint a formagyakorlatokban egyéni és páros küzdelmi formagyakorlat (kempo, baranta, ju-jitsu pontozóbírókkal).

 

A két fegyveres versenyszám közül elsőként a szablyavívás került sorra, amelyen sikerült visszavágni a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért, idén –  a Baranta Magyar Bajnokság cím védője – Falatovics Ádám nyert, második helyen Singh-Bahadur Ruben végzett –  mindketten a Zrínyi Baranta versenyzői, a harmadik helyet Botos Zoltán szerezte meg a Királyi Sólymok csapatából.

 

A másik fegyveres küzdelmi versenyszámban, az íjászpárbajban három olyan versenyző került a dobogóra, akiknek a tavalyi viadalon ez nem sikerült: nagyszerű teljesítménnyel Fogarasi Mihály (Zrínyi Baranta) diadalmaskodott, maga mögé utasítva Bognár Istvánt és Nagy Zoltánt, míg a harci íjászat tavalyi győztese, Fogarasi Gyula a negyedi helyet szerezte meg.

 

A bemutatószámokban nagyon magas színvonalú produkciókat láthattak a Miskolci Városi Sportcsarnokba kilátogató nézők. Egyéniben a tökéletesen kivitelezett harci íjász bemutatóért Singh-Bahadur Ruben szerezte meg az első helyet, míg második a karikás ostorral bemutatott formagyakorlattal Falatovics Ádám lett, a harmadik pedig Fogarasi Mihály, aki karikás ostor-rövid bot fegyverkombinációt mutatott be. A páros küzdelmi formagyakorlat versenyszámban a Litkei Máté–Falatovics Ádám páros másfél kezes karddal előadott küzdelme szinte tökéletesre sikerült, ezzel begyűjtötték az első helyet, második a Vértesi Botond–Singh-Bahadur Ruben páros lett fém szablyavívással, a harmadik a Bíró Botond–Bognár István páros két-szablya fegyveres formagyakorlattal.

 

A küzdelmek szünetében a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár – Nemzeti Honvéd Díszegység – Honvéd Díszzászlóalj különleges díszelgő csoportja fegyverforgató parádéja nagy sikert aratott a kilátogató közönség soraiban.

 

Igazi férfias küzdelmet hoztak a pusztakezes viadalok, melyeket a három súlycsoportban három különböző stílus versenyzője nyert: 70 kg alatt Singh-Bahadur Ruben (Zrínyi Baranta), 80 kg alatt Buda Levente (Miskolci Ju Jitsu Egyesület), nehézsúlyban pedig Lévai László (Aklub Kempo) állhatott a dobogó legfelső fokára.

 

A földharcban négy súlycsoportban 29 versenyző indult; végül – 70 kg-ban Keresztesi Péter (Bushido Sportan Kempo), – 80 kg-ban Buda Levente (Miskolci Ju Jitsu Egyesület) győzött, aki így duplázni tudott. A viadal után a földharcot is megnyerte a súlycsoportjában. A – 90 kg-ban Nagy Zoltán (Fekete Baranta), nehézsúlyban pedig Vancsó Viktor (Miskolci Ju Jitsu Egyesület) szerezte meg a győzelmet.

 

A közönség megismerkedhetett három hagyományosan magyar – de a versenyen nem szereplő – fegyveres küzdelemmel, a fegyvernem legjobbjainak részvételével. A fokosvívást Németh Zoltán és Falatovics Ádám, a lándzsavívást Bognár István és Fogarasi Gyula, az ostorpárbajt pedig Litkei Máté és Singh-Bahadur Ruben vívta.

 

Idén a felnőtt kategória mellett női, ifjúsági és gyermek kategóriák is megrendezésre kerültek. A legjobb gyerek versenyző Zima Csaba (Hejő Törzs, Kisgyőr) lett, a legjobb gyerek csapat a Napsólyom Baranta Kunszentmártonból, a legjobb női versenyző Bognár Csengele (Zrínyi Baranta), míg a legjobb ifjúsági versenyző Lászlóffy Endre (Napsólyom Baranta) lett.

 

A legsikeresebb csapatnak járó trófeát a Zrínyi Baranta vihette haza, a legsikeresebb edző pedig Vukics Ferenc lett.

 

A hat versenyszám összesített pontszámai alapján a Kárpát Kupa győztese 2900 ponttal Singh-Bahadur Ruben, aki így a tavalyi Világkupa győzelme után idén is a legjobb lett. A második helyet Falatovics Ádám szerezte meg 2800 ponttal, míg a dobogó harmadik fokára Bognár István léphetett fel 2400 ponttal. A díjakat és érmeket Papp Valér, Hansi Lévai László (Zen Bu Kan Kempo), Rápóti-Fekete Mónika (Mente Egyesület) és Németh Zoltán (Országos Baranta Szövetség) adták át.

 

A dobogósok a „Harcos Magyar” díjat és az ezzel járó Kossuth-szablyát is hazavihették. A „Harcos Magyar” kitüntető címet kapta még a Baranta mozgalom alapítója, Vukics Ferenc.

 

A verseny után a győztest kérdeztem arról, hogy mire a legbüszkébb a mai teljesítményéből:

 

– A pusztakezes viadal az, ami számomra új volt, erre nagyon készültem, s barantásként sikerült megnyernem úgy, hogy ju-jitsu-s és kempos versenyzőket kellett ehhez legyőzni! Erre vagyok a legbüszkébb, de az itt megszerzett pontok a végelszámolásban is sokat jelentettek, a kicsit elrontott íjászat után e nélkül nem tudtam volna a versenyt megnyerni! 

 

Jövőre találkozunk ugyanitt!

 

(forrás: http://www.baranta.org/)

Singh-Bahadur Ruben a Kárpát Kupa győztese!

bottom of page