top of page
Munkatársunk, Verzár Éva fia és barátja kilenc országot érintve, motorháton készül eljutni a távoli országba

3. Úton

2. Beharangozó film

1. Beharangozó cikk

2. Beharangozó film

3. Úton

4. Küldetés

 

1. Beharangozó cikk

 

Mongóliáig gurulnak a székely motorosok

 

Valóra váltja álmát a következő hetekben két elszánt székely motoros: két keréken fedezik fel Mongólia, Oroszország és Kazahsztán tájait. Június ötödikén indulnak útnak.

 

Álomtúrájára indul két Magyarországon élő, Székelyföldről származó motoros. A szentegyházi Prodaniuk ’Dini’ Dénes és a sepsiszentgyörgyi Verzár ’Oszi’ Oszkár Suzuki DLV-Strom 650-es motorokat meglovagolva vág neki a nagy kalandnak június ötödikén. 

 

A merész kalandról, a kihívásokról és a megismert emberekről az internet-hozzáférhetőség függvényében fognak beszámolni a Két székely Mongóliában nevű Facebook-oldalukon.

 

tovább

 

Az indulás és az első nap beszámolója (2016. jún. 5.)

 

Reggel 7:30-tól gyülekeztek a személyesen elköszönni akaró vagy tudó rokonok, barátok. A többiek lélekben voltak jelen. A készülődés, búcsúzkodás végül 8:30-ig tartott, ekkor engedtük útjára a Két Székelyt Csömörről, sok jó barát kíséretében. Volt, aki közelebb, volt, aki messzebb kísérte őket. A V2MT-s csapattagok egészen az első állomásig − Lengyelországig − gurultak a nyomukban. Az esti telefonos beszélgetésből kiderült, hogy az úton minden rendben volt, már szürkületben vertek sátrat a "sokcsillagos szállodában".

 

További jó utat nektek, Fiúk!!!

A 2. nap (2016. jún. 6.) beszámolója:
 

Itt Ágszi (Verzár Oszi felesége  a Szerk.). Kicsit hosszúra sikerült a lengyel−fehérorosz határátkelés... Kb. 3,5 óra hosszat vett igénybe... Ráadásul a szálláshely koordinátáit − ami Minszkben volt − rosszul adta meg a Booking, így még terepeztek is a fiúk egy kicsit vaksötétben. Hála azonban a fehérorosz jótevőknek (több is akadt belőlük) sikeresen megérkeztek a hotelhez, éjjel 1 órakor (ott +1 óra, azaz 2 órakor). Egy másikhoz, nem pedig ahhoz, amit foglaltak... A lényeg, hogy jó szállásuk volt és bőséges reggelijük. :) Tele hassal és karikás szemmel indultak ma reggel Moszkva irányába. (De ez már a harmadik nap sztorija, amit csak holnap mesélek el! ;) ) (Á)

 

 

A HOZZÁSZÓLÁSOK KÖZÖTT A KÉT SZÉKELY EGYIKÉTŐL TUDHATJÁTOK MEG, MI IS VOLT A 2. NAPON!!! OLVASSÁTOK!!!

 

Két Székely Mongóliában: Üdv mindenkinek!

 

A határátkelésnél hihetetlen segítőkészek voltak. Na, azért hagytak küzdeni a papírok kitöltésénél és a biztosítás megkötésénél. Az idő remek volt a motoros kabátban való várakozáshoz, de már az erősebb tempóhoz kevésnek bizonyult, és előkerültek a téli kesztyűk és a termo bélés.

Off-road szakasz sötétben? Ettől óvott mindenki, de szerencsésen megúsztuk. Találkoztunk a puszta közepén egy autóssal, aki útbaigazított − a jó irányba. Persze már villogott mindkettőnk üzemanyagszintje :(.

 

Felmentünk a pályára, és 90-es kímélő tempóban nyomtuk. Nekem sikerült a kútig eljutnom, Dininek a motort az oldalára kellett fordítania, és úgy, leállt motorral gurult be a kútra. Tankoltunk, és irány a szálláskeresés! Egy kórháznál egy fiatal srác segített a gps-nél. Így megvolt az utca, ami egy katonák által őrzött terület volt. Hamar megjelentek :) A portás elutasító volt, de jött valami civil, nagyobb rangú ember, aki a telefonján megmutatta a helyes irányt.

 

Uzsgyi!

 

Megvan a cím és a házszám. Összefutottunk egy enyhén sörszagú sráccal. Próbált segíteni, de nem tudott. Fel akartuk hívni a hotelt, és megkértük, hogy beszéljen velük, de nem vették föl. Így úgy döntöttünk, nem marad más hátra, irány a puszta, és felállítjuk a sátrat.

Megáll mellettünk egy BMW :)

 

− Miben tud segíteni?

 

Nahát, itt dobtuk az ékszíjat!

 

Felhívott több szálláslehetőséget! Lebeszélte az árat! És miután nem sikerült a címet a gps-be beütnie, mondta: dáváj! És elkísért a legalább 8 km-re lévő szállásra!!!!

 

Igaz, mi is megpróbálunk orosz és angol koprodukcióban beszélni, de egyik nyelv se megy igazán. De ha elkezd az ember oroszul beszélni, akkor segítenek, és zöld ágra vergődünk, és mindig nagy integetéssel és mosolygással távozunk.

 

Itt az UAZ nem hobbieszköz, hanem használati tárgy − csak ne menjen előttünk az amúgy nagyon jó minőségű úton, ahol a megengedett maximummal megyünk.

 

 

Az II. rész itt olvasható.

Prodaniuk ’Dini’ Dénes

és

Verzár ’Oszi’ Oszkár

Kakukk

Feltöltve: 2016. jun. 10., do

Hol járnak a motorosok? Képek, beszámolók I.

 

KÉT SZÉKELY MONGÓLIÁBAN

Title. Double click me.

4. Küldetés

 

A két világlátó székely legény a Szilaj Csikó kérésére – fő úticélján túl – egy külön küldetést is vállalt: magukkal viszik mind a kilenc országba Verzár Éva: Anyaország ölében c. könyvét, s ott egy-egy példányát átadják egy magyar embernek. Minden megajándékozott egy tizedik, „madárlátta” példányban a kézjegyével igazolja az anyaországban alkotó, mai székely balladáiról ismert írónő kötetének átvételét. Az ily módon végül kilenc országot bejáró, kilenc magyar kézjegyével díszelgő könyvet a két székely motoros már itthon, Magyarországon árverésre kívánja bocsátani, a bevételt pedig egy határon túli magyar közösség megsegítésére kívánja felajánlani.    

 

Az alábbi képen az első megajándékozott: egy szlovákiai – felvidéki – magyar.

bottom of page