top of page
Munkatársunk, Verzár Éva fia és barátja, Oszi és Dini kilenc országot érintve, motorháton készül eljutni a távoli országba. 

 

 jún. 12.


A fiúk a kaland kedvéért, a számukra ismeretlen tájak felfedezéséért, új emberek megismerése végett ültek vasparipáikra. A csomagjukban lapul azonban még valami! 9+1 db könyv, Verzár Éva tollából, melynek címe: Anyaország ölében. (Nem véletlen a névegyezés, Verzár Éva írónő Oszi édesanyja). Mind a 9 országban hagynak belőle egy-egy példányt egy hazánkfiának, vagy egy számukra értékes személynek. 
És miért a +1? Abban minden megajándékozott otthagyja a kézjegyét. Hogy mi lesz a madárlátta könyv sorsa? Reményeink szerint árverésre bocsájtják a könyvet, a bevételt pedig egy határon túli magyar közösség megsegítésére ajánlják fel. :) 
A fotón ez a bizonyos könyv látható - itt még aláírások nélkül -, az indulás előtti estén. (Á)

 

 

A fiúk június 8-án jártak az orosz fővárosban. Viberen küldtek néhány fotót, nézegessétek! Ha valaki megfejti az űrhajós szobor nevét, illetve hogy mi az az "alagút", kérem jelezze! :) (Ha valamelyik hely megnevezésében tévedtem, ne nézzétek tétlenül, kérem szóljatok! Köszönöm!) (Á) --> Köszönet a megfejtőknek! Kiderült, hogy akit én űrhajósnak néztem egy búvár, az alagút pedig nehézipart szimbolizálja. (Á)

 

 jún. 13.

 

Reggeli rövid hírek: 
A fiúk elhagyták a veszélyzónát. Az Aral tónál éjszakáztak. Az egykor gazdag, kies vidéket kietlenné tette a szovjet mezőgazdaság törekvése... Sajnos az Aral a kiszáradás szélére került...2004-re a tó elvesztette korábbi területének 75, vízmennyiségének 90%-át, míg 1960-ban a világ negyedik legnagyobb tava volt, 68 000 km²-rel, területe 2004-re 17 160 km2-re zsugorodott... Elég elszomorító látvány, ahogy a fiúk írják. Itt bővebben lehet olvasni a történtekről (a fiúk NEM itt jártak, a bejegyzés említette város Üzbegisztán területére esik, ők KAZAHSZTÁNBAN vannak.)  (Á)

 

 jún. 14.

 

Добры чалавек! Дзякуй!

Kiderült, ki volt a Minszkben a fiúk segítségére a szálláskeresésben! Alexandr Lezhan a neve. 
Nagyon, nagyon köszönjük neki, hogy segített a Oszinak és Dininek a szálláskeresésben, -foglalásban, és elvezette őket a hotelhez!!! ...

  

Reggeli hírek június 14-ről:


A fiúk tegnap a kazahsztáni Bajkonurban jártak. 
"Bajkonur a legnagyobb orosz űrközpont. Innen indították az első műholdat 1957. október 4-én (Szputnyik–1), és az első embert (Jurij Gagarin) 1961. április 12-én (Vosztok–1) a világűrbe. A Szovjetunió megszűnése óta Bajkonurt az oroszok Kazahsztántól bérlik. Jelenleg innen indulnak a Nemzetközi Űrállomásra az orosz Progressz és Szojuz űrhajók." - írja a Wikipédia. 
Szálláshelyül ismét a "sokcsillagos hotelt" választották Shieli település mellett. Ma innen indulnak tovább. (Á)

 

Kaptunk két fotót a fiúkról! Június 11-én a kazahsztáni Uralszk városában jártak épp. Köszönjük Nurbek Sabirov! :)

Біз Орал екі фотосуреттер берілді. Cізге рахмет Nurbek Sabirov!

Az előző (II.) rész itt olvasható

 

         Tovább részletek: itt

 jún. 15.

 

Reggeli hírek:
A tegnapi napon gyönyörű tájakon, de végig esőben motoroztak a fiúk. Ha a tervezett útvonalon haladtak, akkor off-road szakasz is volt és a mellékelt fotón látható helyen állítottak sátrat (ezt pontosan nem tudom). Étteremben ettek (végre meleg ételt! - kiált fel az asszonyi lélek), kíváncsi vagyok, mi a véleményük a kazah konyháról!,  3 órával járnak előrébb, vagyis amikor ezt a bejegyzést olvassátok,  már úton vannak. (Á)

(folytatjuk)

Prodaniuk ’Dini’ Dénes

és

Verzár ’Oszi’ Oszkár

Kakukk

Feltöltve: 2016. jún. 16., do

Hol járnak a motorosok? Képek, beszámolók III.

 

KÉT SZÉKELY MONGÓLIÁBAN
bottom of page