top of page

Magyar idő

A lengyel-magyar barátságról

Feltöltve: 2013. aug. 24., do

Dr. CSÚCS LÁSZLÓNÉ HALINA

Legnagyobb örömünkre az Országos Lengyel Önkormányzat elnökét láthattuk vendégül a Magyarok Országos Gyűlésén. Dr. Csúcs Lászlóné Halina, a szervezet elnökének nagyszerű összefoglalása a két nép több száz éves történelmi kapcsolatáról és a máig élő közös hagyományokról. (Antal Edit)
 
Az alábbi képen magyarországi lengyel hagyományőrzők, a Wisocki Lengyel Légió Hagyományőrző Egyesület tagjai láthatók.

 

V. Magyarok Országos Gyűlése 2013


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Örömmel vettem felkérésüket a Magyarok Országos Gyűlésén való részvételemre, annál is inkább, mivel az általam képviselt nemzetiség, a lengyel több mint ezeréves jó kapcsolatban él a magyarokkal és a magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy ezt a páratlan népek közötti barátságot ismertessem és elmélyítsem a magyarok körében. 

 

Géza fejedelemtől kezdve a magyar és lengyel királyok családi kötelékkel igyekeztek a békés együttélést biztosítani egymással. Számos példát lehetne említeni, én most csak néhány példát emelnék ki a legismertebbek közül:

 

  • I. Béla felesége II. Mieszko Rycheza nevű lánya volt. Ő adott életet Szent László királynak, akit a magyarországi lengyelek patrónusaként tisztelünk. Az Országos Lengyel Önkormányzat évente ünnepli a Szent László Napot, a Magyarországi Lengyelség Napját.

  • IV. Béla lánya, Kinga, aki a két nép közös szentjévé vált, Bolesław lengyel fejedelemhez ment feleségül. Aki járt már járt Ószandecben, vagy a wieliczkai sóbányában, biztosan hallott róla.

  • Anjou Károly Róbert felesége Lokietek Erzsébet, Ulászló lengyel király lánya volt,

  • fia, Nagy Lajos közös királyunkká vált a lengyel-magyar perszonálunió létrehozásával.

  • Nagy Lajos lánya, Hedvig, Lengyelország királynője volt, akit közös szentünkként tisztelünk, s aki sokat tett a krakkói egyetem felvirágzásáért, ahol számos magyar diák tanult, s tanul még ma is.

  • Hedvig fia I. (Jagello) Ulászló néven lett magyar király.

  • Az utolsó Jagello király, I. Zsigmond Izabella lányát Szapolyai János magyar király, Anna lányát pedig Báthory István erdélyi fejedelem vette feleségül, akit később a lengyel rendek királyukká választottak és a mai napig nagyon tisztelik. Neki köszönhetik a lengyel egyetem megalapítását Vilniusban.

A teljes előadás itt tölthető le

 

 

 

 

 

 

 

A képen magyarországi lengyel hagyományőrzők,
a Wisocki Lengyel Légió Hagyományőrző Egyesület tagjai láthatók.

 

 

Az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke a MOGY-on

bottom of page