top of page

Magyar idő

Ukrajna más szemmel

Frissítve: 2014 febr. 23., do.

VUKICS FERENC

A tüntetők között (egy csomó felvételen láthatóak) ott vannak az ukrán viking hagyományőrzők (a régi ukrán náci zászlót lengetve): középkori felszerelésükben, karddal, bárddal püfölik a pajzsok nélkül kiálló rendőröket... Az egyik felvételen egy viking „hős” először az egyik mögötte álló tüntetőt vágja meg kardjával, majd arcon suhint vele egy rendőrt.

     A kijevi kormányellenes tüntetéseket ugyan a három legfontosabb ellenzéki párt szervezte, de az eredményeket sokszor egyetlen erő zsebeli be: a nemzeti szocialista beütésű Szvoboda (Szabadság) párt. Az ő kék zászlóit látni legtöbbször a tüntetéseken az uniós zászlóval és a régi ukrán nácipártiak fekete-vörös zászlajával. Egyívású ezzel az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) piros-fekete lobogója is: ezek alatt gyilkolták a banderisták halomra – gyakran bestiális módon – a lengyeleket és a más vallású ukránokat a második világháború utolsó éveiben.

     A tüntetések központjában, a Majdanon percenként szenvedélyes kiáltás csendül: „Dicsőség Ukrajnának!” Mire a tömeg: „Dicsőség a hősöknek!” Amikor pedig a „Dicsőség a népnek” jelszó hangzik fel, nem marad el a válasz: „Halál az ellenségre!” Ezeket a jelszavakat is Sztepan Bandera alkotta, ellenségen az oroszokat és a lengyeleket értve. Hasonló rigmusok miatt tíz mérkőzésre eltiltotta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a horvát Josip Simunicot, így ő nem lehet ott a 2014-es brazíliai világbajnokságon: ugyanis az Izland ellen sikeresen megvívott novemberi pótselejtező után az usztasák egyik jelmondatával köszönte meg a szurkolóknak a biztatást. A lefújást követően „Za dom” (a hazáért) felkiáltással ragadott mikrofont, a nézők pedig azt válaszolták neki: „spremni” (készen állunk). Itt is megmutatkozik a kettős mérce.

     A Svoboda párt a kilencvenes évek nyugat-ukrajnai neonáci mozgalmaiból 2004-re nőtt ki, főleg a francia Nemzeti Front hathatós támogatásával. A Szvoboda azonban jó kapcsolatokat ápol a német neonáci NPD-vel is, s ez különösen kellemetlen a német kormány számára, amely amúgy igencsak elkötelezett a mostani kijevi tüntetések mellett. Sokat mond róluk néhány plakátképük. Az egyiken például az Európai Unió zászlója előtt egy SS-tiszt Szent Györgyként lovagolva megöli az „ortodox-kommunista” orosz papként ábrázolt sárkányt. A szöveg: „dicsőség a német katonának, Európa megmentőjének”.

     Azért akár viccesnek is nevezhető, hogy Soros ilyenre ad pénzt. (Soros az egyik finanszírozója a jelenlegi ukrajnai puccsnak).

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Ukrajna: Kettős mércével mér a médiánk 

Tisztogatásba kezdett Kárpátalján a Jobb Szektor

 

 

bottom of page