top of page
Mérő László Csúnya matekjához

Magyar idő

Egy tökös matematikus

Feltöltve: 2014. május 2., do

VARGA DOMOKOS GYÖRGY

Történt egyszer – nem túl régen –, hogy valaki említést tett Mérő László és Tom Cat (Polgár Tamás) nyílt színi vitájáról. Az előbbi matematikus, népszerű közíró zsidó ősökkel, utóbbi pedig népszerű (szélső)jobboldali bloger. Meg is találtam őket a világhálón, méghozzá itt. S ennek alapján meg is győződhettem arról, hogy érdemes lehet megpróbálkoznom Mérő Lászlóval, ill. Mérő Lászlónál egy régi vágyammal: közösen, felelősen végiggondolni, hogy hogyan lehetne a magyar közéletet – s ezen belül is a szellemi életet – kettévágó „törzsi” szakadék eltüntetését, a mélységes mély árok betemetését megkezdeni... Eljutottam Csúnya matekjához, el a rá válaszoló, Magyar Narancsos olvasói levelekhez – „ők” késztettek arra, hogy megírjam alábbi eszmefuttatásomat. (Még annyit hozzá, hogy Mérő László így írja alá levélét: mérőlaci. Így lett Mérőlaci belőle.)

 

Mérő László cikke itt olvasható (Csúnya matek, Magyar Narancs, 2009.11.26.)

Az olvasói levelek itt olvashatók (Magyar Narancs, 2009.12.10.)

 

 

 

 

 

VARGA DOMOKOS GYÖRGY

 

Egy tökös matematikus

 

 

 

Mérőlaci említi egy helyütt, hogy olyan cikkei is megjelennek (a Magyar Narancsban), amelyekkel a főszerkesztője „távolról sem ért egyet”. Okos főszerkesztő hamar belátja, hogy az efféle lapigazgatási megfontolással voltaképp nem vállal túl nagy kockázatot, hiszen jön majd pár hozzászólás, amelyekben a politikailag korrekt olvasók helyrerakják a renitenskedő – politikailag inkorrekt – gondolkodót (ill. gondolatokat), ily módon pedig megőrzi az amúgy közkedvelt szerzőt azokra a témákra, amelyeknél „a különben kiváló intellektusú Mérő László” nem a rasszizmus kérdésében próbál megnyilvánulni (s ezért aztán közelről és távolról is éppen egyet lehet vele érteni).

     Tehát az igazi tépelődnivaló az, hogy Mérőlaci miért evez olyan vizekre, ahol „sorozatosan melléfog”, s csak a pofonokat kapja utána? Ráadásul Mérőlaci balliberális alapállásból teszi, amit tesz. Hiszen nem arról van szó, hogy utálná a cigányokat, és kapva az alkalmon, odamatekozna vagy odapszichológiázna nekik egyet. S arról sincs szó, hogy a cigánymolesztáló rendőrök alá igyekezne érvet-lovat adni. Erősen úgy tűnik, egészen másról van szó. Hogy miről is, azt megpróbáljuk majd később fülön csípni.

     Egyelőre – a magunk módján – kíséreljük meg kideríteni, kinek van igaza. Mérőlacinak vagy az ellene veselkedőknek?

 

 

Folytatás: itt

bottom of page