top of page
Közélet. Simó Endre műsora, 2014.6.21.
Vendégek: Damm Andrea, Czirmes György, Varga István

Magyar idő

A Kúria jogegységi határozata a devizahitel-szerződésekről 

Feltöltve: 2014. június 24, hé

Rövid részletek a beszélgetésből:

 

V.I.: − Már 2004-ben készültek az ebből az okból majd bekövetkező válság elhárítására.  Tehát 2005-ben már válságelhárító katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak pénzügyekben: a Nemzeti bank, a PSZÁF és a Pénzügyminisztérium vezetői. Ezt a 2005. októberi gyakorlatot 2007 februárjában megismételték. A Nemzeti Bank éves jelentésében olvasható: a bankok tudják, hogy nagy veszélyt idéznek elő. Nagy kockázatot.  Pontosan tudták, hogy az ő kockázatuk  (...)  az, hogy az adós olyan lehetetlen helyzetbe kerül, hogy nem fizet, és ezért dől majd be a bank. A katasztrófavédelmet nem az emberek megmentésére [csinálták]: Hogyan mentjük majd meg a bankokat az emberektől? Ez le van írva... Tessék a tárgyalóterembe bevinni, és nincs olyan bíró, aki ezek után azt meri mondani, hogy megfelelő volt a tájékoztatás.

 

D.A.: − Majd Varga István áldásos tevékenysége után végül be kellett látniuk, a tavalyi év elején, hogy egyetlen svájci frank nem volt ezek mögött az ügyletek mögött...

 

V.I.: − A kormány nagyon-nagyon határozottan lép, és ezt bizonyította is. (...) Már beterjesztette a parlamenthez a vonatkozó törvényt. Csak egy tévedés van benne: a bankok megmentéséről szól, nem az adósok megmentéséről.

 

C.Gy.: T− ehát ez nem az a törvény, amelyre vártunk. ...

 

V.I.: − Ezt nagyon fontos tudni: ma az adósságok (rossz követelések) állománya több, mint az összes bankunk összes tőkéje. Tehát a magyar bankrendszer praktikusan csődben van. (...) Ezért a kormány nem a családok megmentésén fáradozik, hanem a bankok megmentésén...  

­− Tehát a válság be volt programozva. Ami itt Magyarországon történt, az nem más, mint egy programozott hadművelet a társadalmunkkal szemben.

− Nem jó a kormánytól várni bármit is. A kormányt irányítani kell. A kormány miértünk van. A kormányt eddig a bankszövetség irányította, most már itt az ideje, hogy a társadalom irányítsa, mert mi választottuk. Ebből adódóan úgy az ügyvédek, mint az adósok – most van itt adeje igazán, hogy kemény civil szervezetbe álljanak össze, és nagyon határozott véleménynyilvánítással kiköveteljék a jogaikat.

− Minél több információt cseréljenek az interneten, mert a közmédián keresztül, sajnos, ezek a rövid kis tévériportokban a lényeg nem jön ki. (...) Az emberek nem értik még most sem, miben van jogeltérés (...) Amiről úgy érzik, hogy hasznos, azt egymás között terjesszék, minél szélesebb körben.

− A mostani törvénytervezet szerint: nem hozható nyilvánosságra, hogy ki kap támogatást a bank részére, és mennyit kap. ... Nem hozható nyilvánosságra, hogy hova megy, és mennyi megy. De közben a mi vagyonunk valakik kezében nagy tömegben átcsoportosul.

 

D.A.: − Szeretném, ha az adósok Orbán Viktor miniszterelnök úrnak mindannyian megírnák, hogy mit szeretnének, milyen törvény legyen. Már olyan sok szép döntésünk van. Ez legyen alap arra, hogy – a társadalmat meghallgatva – valóban az emberek érdekében hozzon döntést. Kossuth Lajos tér 1-3., 1051 Budapest, Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak. 

 

bottom of page