top of page

 

 

 

Független Magyar Rádió (Torontó)
Unknown Track - Unknown Artist
00:00 / 00:00

Részlet az interjúból: 

 

„A másik kérdés: a népi műveltség elegendő-e akár egy harcművészeti irányzat meg életfilozófia létrehozásához?  Nem fog-e bekorlátozni?

 

Nagyon egészséges arányt kelt tudni létrehozni. A magyar népi műveltség mindennek az alapja. Ha kérdés merül fel bennünk – ezt mondja Györffy István, ugyanezt mondja Kodály Zoltán  is –, akkor nézzük meg, hogy a magyar néplélek mit mond.

 

Emellett viszont fejlesztenünk is tudni kell, és a magyar magasműveltségnek a többi elemét – akár most csak ha a Nyugatos költőkről beszélek (az első és második nemzedékről), vagy a népi írókról, vagy a harmadikutasokról – ugyanúgy hozzá kell tenni.

 

Tehát a népből kiinduló, komoly, magaskultúra irányába mutató irányvonalat kell tudni képviselni. Kodály azt mondta ’39-ben, hogy nekünk itt apró darabokból kell összerakni a magyar kultúrát, mert még nincs kész.

 

A népi kultúra mindennek az alapja, és ez a harc – ez a kultúrharc – csak akkor ér véget, ha a magyar népi kultúrából magyar magaskultúrát leszünk képesek létrehozni. Kodály és Bartók megtették a maguk lépéseit, a magyar táncház-mozgalom és mások is megtették a maguk lépését (talán nem akkorát, mint Kodályék), hogy ebbe az irányba el lehessen lépni. A barantások a harci testi kultúra irányából teszik meg ezeket a lépéseket, annak érdekében, hogy a legfontosabb magyar értékeinket oda tudjuk adni.”

Title. Double click me.

Magyar idő

Vukics Ferenc a barantáról – és a magyar népi kultúráról

Feltöltve: 2015. jún. 25., do

BEDE-FAZEKAS ZSOLT interjúja
bottom of page