top of page

 

Tégy magadért, 

 

tégy a CETA és TTIP ellen!

 

Bővebben ld. itt:

 

 

 

 

 

 

 

FELHÍVÁS

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Kormánytagok, Országgyűlési Képviselők, Európai Parlamenti Képviselők!

 

Az Európai Unió két nagyjelentőségű szabadkereskedelmi és befektetési egyezményről tárgyal: ez a CETA (Kanada-Európai Unió Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény) és a TTIP (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezmény).

 

A CETA tárgyalásokat lezárták, jelenleg a szöveg jogi átfésülése történik, a szerződést mind a 28 európai uniós tagállamnak, mind az USÁ-nak ratifikálnia kell, hogy életbe lépjen. A TTIP tárgyalások 2013 óta folynak.

 

Mindkét egyezményt mindkét földrészen a széles közvélemény, civil szervezetek, üzletemberek, szakértők, tudósok és politikusok tiltakozása kíséri. Az egyik legszembetűnőbb megmozdulás a STOP TTIP! európai polgári kezdeményezés, amely már több, mint kétmillió aláírást gyűjtött össze Európa-szerte a TTIP ellen (https://stop-ttip.org).

 

Nem véletlen a rendkívüli nemzetközi tiltakozás. A hivatalos amerikai és európai uniós propagandával szemben a CETA és a TTIP:

 

NEM kereskedelmi egyezmény, hanem a multinacionális vállalatok és a globális pénztőke befektetési kívánságainak törvénybe iktatása,

 

NEM segíti a gazdasági növekedést; nemzetközi szaktanulmányok és a már 20 éves NAFTA (Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Szerződés) élő példája is bizonyítja, hogy csak egyes multinacionális vállalatok nyernének ezekkel az egyezményekkel, a nemzetállamok, kisvállalkozások és a munkavállalók is vesztesei lennének,

 

DEMOKRÁCIAELLENES; a nyilvánosság kizárásával, a nagyvállalati képviselőkkel egyeztetve, titokban tárgyalják a TTIP egyezményt, és az Európai Bizottság azon igyekszik, hogy a nemzetállamoknak ratifikálniuk se kelljen majd.

 

Magyarországon kevés a tájékoztatás erről a két egyezményről, ami van, többnyire hiányos és kritikátlanul tükrözi a hivatalos európai uniós véleményeket. A Magyarországról készült hatástanulmányok nem nyújtanak valós, átfogó képet a következményekről. A valóság az, hogy a szegény, csekély nemzeti tulajdonú termelőkapacitással rendelkező országok, mint Magyarország is, nettó vesztesei a szabadkereskedelmi és befektetési egyezményeknek.

 

Az említett szerződések azonban ennél is nagyobb, végzetes károkat okozhatnak, hiszen itt a nemzetállam szuverenitását, önálló törvénykezési jogát szünteti meg a jogharmonizáció (regulatory cooperation) és a befektetésvédelmi záradék (ISDS vagy ICS). A CETA és a TTIP olyan világrendet iktat törvénybe, amelyben a multinacionális vállalatok irányítják a törvénykezést, és ahol a nemzetállam és az állampolgár jogai – de iure is, nem csak de facto – megszűnnek a nemzetközi pénzvilággal szemben. A mi fél évezrede gyarmati sorban élő országunk nem ezt érdemli, a magyarok nem erre választották meg Önöket.

 

Magyarországot számos gazdasági katasztrófa érte az elmúlt 25 évben, sok saját hibánkból. Ezeket a súlyos hibákat és tévedéseket most már csak áldozat és szenvedés árán tudjuk helyrehozni – de helyre tudjuk hozni, ha megvan hozzá a politikai akarat és a nép támogatása. A CETA és a TTIP aláírása, az ezekhez való csatlakozás megfoszt minket a változtatásnak, a normalizálásnak még a lehetőségétől is.

 

Tisztelt Kormány és Képviselők! Önöket az ország a magyar érdekek képviseletére választotta meg. Önök a magyar nemzeti érdek védelmére esküdtek fel. A magyar érdek azt kívánja, hogy ne csatlakozzunk a CETA és TTIP egyezményekhez.

 

Mi, magyar választópolgárok a következőket kívánjuk Önöktől:

 

Nyújtsanak az ország népének széleskörű, tárgyilagos, valós tájékoztatást ezekről az egyezményekről, független szakemberek bevonásával!

 

Az európai parlamenti képviselők ne szavazzák meg a TTIP egyezmény elfogadását!

A magyar Parlament vegye napirendre a CETA ratifikálásának és a TTIP tárgyalásának ügyét, és utasítsa el ezeket az egyezményeket!

 

2015. július 7.

 

Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület Ózd, képviselő Kovács V. Sándor

Dr. Boór Ferenc, egyetemi tudományos munkatárs, BME

Dr. Drábik János

Fejér MAG Egyesület

Gazdatanácsok Szövetsége Titkársága

Dr. Hajnal Klára, PhD, egyetemi adjunktus, PTE

Dr. Hossó Andrea, közgazdász

Lantos Tamás, Ormánság Alapítvány

Kajászói Gazdatanács

Kovács János, Nemzeti Hírháló alapító-főszerkesztő

Kővári János, Összefogás Pécsért Egyesület elnöke

Madari Ügyvédi Iroda, Budapest

Magyarok Világszövetsége Fejér Megye

Dr. Molnár Géza

Mozaik Érdekvédelmi Egyesület, Veszprém

Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület , Tamási Béláné elnök

Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesület, Budapest

Szekszárdi Léleképítő

Dr. Tóth Csaba Attila, Szekszárdi Védegylet vezetője

Dr. Vicze Csilla, Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője

Újabb hatalmas  gazdasági katasztrófa készül... Most még meg tudjuk akadályozni!

Magyar idő

Magyarország ne csatlakozzon A CETÁ-hoz és a TTIP-hez!

Feltöltve: 2016. jan. 28., do

FELHÍVÁS
bottom of page