top of page

Túl vagyunk az ünnepen. Megint nem sikerült méltó módon megemlékezni a már távoli, de történelmünk szempontjából sarokkőnek számító eseményekről. Ismételten a napi politika kapott túlsúlyt a „megemlékezéseken”, csak érintve az ünnep tárgyát képező eseményeket.

 

Belegondoltunk-e már, hogy mi lenne, ha pl. Ámerikában a július 4-i ünnepségeken a demokrata elnök beszédjét republikánus bekiabálások zavarnák meg? Ez, ugye, elképzelhetetlen. Mert ott van egy nemzeti minimum! Minden amerikai büszke az ősei által megfogalmazott Függetlenségi Nyilatkozatra, pártállástól és világnézettől függetlenül. Demokrata és republikánus együtt lengeti a csillagos-sávos lobogót, és büszkeség tölti el az ünnepen, büszkén vallja magát amerikainak. Ugyan ez mondható el a franciákról is, amikor július 14-én a Bastille bevételét ünneplik.

 

Nálunk megint tüntetés, ellentüntetés, bekiabálások, füttykoncert, kormányellenes tanártüntetés, ultimátum volt a főszereplő. Kossuth és a többiek pedig forognak sírjukban. Ez volt az ország fővárosában, Budapesten.

 

Ezzel szemben itt, vidéken, Esztergomban, a pártok, helyi civil és társadalmi szervezetek békében ünnepeltek. A Honvédtemetőben, ahol együtt nyugszanak a magyar honvédek és osztrák katonák, egymás után koszorúzták meg a sírokat, az osztrák nagykövettel. A városi felekezetek papjai és lelkészei mondtak ökomenikus áldást a hősi halottak felett.

 

Gondolom, azért más városokban is így ünnepeltek. De a pesti eseményeket szégyennek tartom! Szégyentelen és jellemtelen dolognak tartom azt is, hogy a friss Oscar-díjas Nemes Jeles László és Röhrig Géza, miután átvették a Kossuth-díjukat és az ezzel járó uszkve 30 millió forintot, kezet fogtak a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel, délután, hónuk alatt a Kossuth-díjjal, elmentek azok ellen tüntetni, akik a filmjükhöz 1 milliárd forintot adtak, és ezt még Kossuth-díjjal is megtoldották. Számomra ezek után csak Nemtelen Jellemtelen László marad.

 

*

 

(Az esztergomi Honvédtemető történetéről érdekes cikk a Levéltár igazgatójának tollából: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10154005914971252&id=285522606251&substory_index=0 )

 

Magyar idő

Nemzeti? Ünnep? Méltó?

Feltöltve: 2016.  márc. 17., hé

SZAMOSVÁRI ZSOLT
bottom of page