top of page

Feltöltve: 2011. június 30., veva

Időjárás  idétlenségekkel

H. TÓTH TIBOR:

Az időjárás-jelentésekben szükség van az állandó fordulatokra, mivel a szakszerűség mellett még a rendelkezésre álló idő vagy terjedelem is csekély. Mégis figyelnünk kell ezekre a szövegekre, mert a napi sajtó jórészt már az internetes előrejelzéseket használja fel: azokat közli szóról szóra, betűről betűre  többnyire korrektúra nélkül. És ezeket a szövegecskéket nagyon sokan valóban végig is olvassák, meg is hallgatják.  Nézzünk néhány újabb érdekességet e jelentések nyelvhasználatából!
     A szakmai zsargonból származik a narancsriasztás kifejezés: az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki a régiónra; zivataros időre van kilátás a héten: az ország harmadán most is narancs riasztás van érvényben; ország egész területére sárga figyelmeztetést, Közép-Magyarországra narancs riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.  
     A narancsriasztás összetételt egyre többször halljuk a híradókban is; pedig eléggé zavaró kifejezés. Első értelmezésben narancs miatti, narancs elleni riasztásra is gondolhat a hallgató. Itt azonban természetesen nem a gyümölcsről, hanem a színnévről, az árnyalatról van szó: a narancsszínről, a narancssárgáról. Hivatalosan tehát vagy narancssárga vagy narancsszínű riasztásról kellene beszélniük a médiaközlőknek.
     Lássunk most egy másik jelenséget! Holnap nap közben sok-sok napsütés várható  olvassuk az Internet egyik időjárásjelző lapján. Ez még rendben is lenne, bár a sok-sok  érzelmi fokozás már itt sem kifogástalan: nem illik ugyanis a tájékoztatás műfajához. Mit szóljunk azonban ehhez a mondathoz: Holnap országszerte sok-sok eső várható? Vajon ki örül gyermek módjára tapsikolva ennek a sok esőnek? Ez a hangvétel, ez a kis magyar stílusabszurd azonban csupán a nemtörődömség következménye. Mert sokkal kényelmesebb úgy megírni egy hírt, hogy egy üres rubrikákba éppen csak az időszerű kulcsszót írjuk be: ma azt, hogy napsütés, holnap pedig azt, hogy eső, zápor vagy zivatar. A mondatot már senki nem látja, nem olvassa el egészben  kivéve persze a felhasználók tömegeit. Hadd örvendezzenek az olvasók a sok-sok villámlásnak, égzengésnek meg a sok-sok jégesőnek. Egészen odavagyunk a gyönyörűségtől!
     Végül nézzünk egy mindennapi gyöngyszemet. Az egyik kereskedelmi csatorna állandó időjárás-közlője mondta a minap: holnap szép idő várható, de időnként megnövekszik majd a gomolyfelhő.  Nem is rossz, mondhatnánk tréfálkozva: amíg az egész ország felett csak egyetlen gomolyfelhő úszkál ide-oda, időnként kissé nagyobbra nőve, majd megint összébb zsugorodva, addig nem nagyon kell aggódnunk a tervezett napfürdőnk miatt. Persze itt sem erről van szó: azt akarták tudatni velünk, hogy időnként gomolyfelhők képződnek majd, vagyis hogy megnövekszik a gomolyfelhőzet.        
     Olvasóinknak a nyaralások idejére kevés gomolyfelhőt, sok napsütést és minél kevesebb narancsszínű riasztást kívánunk!

Magyarul, magyarán

bottom of page