top of page

Egymást ütik-verik idehaza az amerikai szenátor kijelentései miatt. Az "odakintről minden igaz" elv érvényesül, miközben elfelejtjük, hogy az amerikai kormányzat nem az amerikai nép, még kevésbé az amerikai átlagember. Amerika némely dolgában antipatikus, némely dolgában szimpatikus az európai emberek számára. A magyarok számára szimpatikus amerikai értékeket azonban azok az amerikai középosztály érdekvédelmét szervező csoportok képviselik, akik éppen az amerikai történelemben példátlanul megjelenő elnöki rendeletek sokaságára hivatkozva a saját demokratikus jogaikat féltik. Az amerikai demokrácia nem egyenlő az amerikai kormányzattal, főképpen nem az amerikai kormányzat külpolitikai megnyilvánulásaival. John McCain sem az amerikai hivatalos véleményekkel.

 Megnéztem az ominózus felvételt. A magyar újságok rosszul értelmezik a mondatot (ráadásul a mondat közbeszédben hangzott el – nem követi a szigorú értelemben vett nyelvtani elvárásokat). A mondat alanya nem a „neofascist dictator”, hanem a „nation”. Tehát a magyar nemzet. Az állítás szerint a magyar nemzet adja oda szuverenitását egy neofasiszta diktátornak, és ugyanez fekszik össze Putyinnal.

2012 márciusában John McCain republikánus politikus arra hívta fel a kormányát, hogy mérjen légi csapásokat a szíriai kormánycsapatokra. A szenátusban McCain kijelentette, hogy ezek a csapások részei kell, hogy legyenek a szíriai települések védelmére irányuló nemzetközi akcióknak. Rámutatott, hogy az amerikai légierő fedezhetné a levegőből az ellenzék erőit.  Akkor is "össze-fényképezkedett" olyan "szír ellenzékiekkel", akik később az Iszlám Állam vezetőiként, fejlevágó, torokelvágó "igazhitűekként" tűntek fel. Aki látta a rémtetteikről (a fényképeken szereplő vadakról van szó) készített képanyagokat, csak egyféleképpen vélekedhet az őket biztató barátaikról is.

 

Később, 2014 tavaszán az ukrán neonáci párt vezetőivel kezelt le (újabb fényképek). Mekkora blamázs...! Ilyet európai politikus nem tudna átvészelni. Akkor (2012) az amerikai ellenzéki újságírók azzal viccelődtek, hogy ha rajta múlik, akkor Oroszországban is végrehajtják a "líbiai forgatókönyvet".

 

Az öregek gyermekkoromban gyakran mondogatták: Mindegy... csak háború ne legyen!

Új történelem

A McCain affér 

Feltöltve: 2014.  dec. 3., hé.

VUKICS FERENC
bottom of page