top of page

Corriera della sera, 2015. júli. 22.

 

Honnan érkeznek a terroristák fegyverei? És főleg: hogyan szállítják azokat?

 

Dokumentumok tanúsítják, hogy a fegyverkeskedelemben virágzik a feketepiac, de könnyű módszerrel bújnak ki az ellenőrzés alól: darabokban szállítják a fegyvereket.

 

15. ábra: Olasz fegyverexport: a pénzintézetek által engedélyezett műveletek (összegek euróban)

 

Kiderült, hogyan szállítják a fegyvereket pl. a terrorista szervezetek, mint például az ISIS és a Boko Haram: a puskákat, pisztolyokat darabokra szedve küldik, aztán összeszerelik. A szállítólevélen fém szerkezeti elemeket tüntetnek fel.

 

11. ábra: Az első 15 ország, ahová olasz fegyvereket exportálnak.

13. ábra:  Az „arab tavasz” idején ezekbe az országokba küldtek olasz fegyvereket.

 

(eltorzított hang:)

 

A napokban letartóztatottak közül sokan lehetnek terroristák.

A nigériai maffia jelen van Európában, és támogatja a Boko Haramot és az ISISt. Legtöbbjük percek alatt össze tud rakni egy pisztolyt vagy puskát. Sokan jöttek Nigériából, a Boko Haramhoz tartoznak, s most itt vannak.

 

− Én például Libériában a gyerekhadseregben szolgáltam, és ott tanultam mindent. Tizenhárom évesen már percek alatt össze tudtam rakni egy puskát.  Kényszerítettek rá, hogy gyerekkatona legyek. Akik most itt vannak, Olaszországban, többségük össze tud szerelni, szét tud szedni egy fegyvert.

 

(a könyv címlapja: A fegyverek útja)

 

Carlo Tombola, az OPAL (a könnyűfegyverek állandó felügyelete tudományos igazgatója). Az ATT (fegyverkereskedelmi szerződés) értelmében, melyet az ENSZ is jóváhagyott két éve, a fegyverkereskedelem szinte ellenőrizhetetlen nemzetközi szinten. 

 

A gyerek katonákat arra tanítják, hogy szedjék szét és szereljék össze csukott szemmel a fegyvereket. Így később bármilyen körülmények között képesek lesznek összeszerelni, pl. veszélyhelyzetben, éjszaka, vagy sötét helyiségben (az eltorzított hangú interjúalany is rengeteg típusú fegyvert felsorolt, amit össze tud szerelni). Az interjúalany azt is elmondja, hogy a fegyverek alkatrészei gyakran a mienknél nagyobb, afrikai krumpliba, yam-ba rejtve érkeznek. A yam folyatosan érkezik Olaszországba, az afrikai boltokban lehet kapni. Kettévágják, és úgy teszik bele a fegyverek alkatrészeit. Úgy vissza lehet zárni, hogy nem is látszik rajta, hogy ketté volt vágva.

 

De nem csak ez a probléma. Carlo Tombola elmondja, hogy az ENSZ nem gondolt arra, hogy a fegyverek „cserélhető részeit” is fegyvernek kellene tekinteni. Nem számít fegyvernek.  A legutóbbi egyezség, az ATT sem említi a fegyverek alkatrészeit. És így nem tudják ellenőrizni se. Ezt a problémát többször nyomatékosan felvetettük, még 2 évvel ezelőtt, ennek az egyezségnek az előkészítő konferenciáján – mondja Carlo Tombola. Mind egyesületként, mind az Amnesty International-on keresztül is. De súlyos politikai és diplomáciai akadályok miatt nem tudtuk keresztülvinni.

 

Így például a puskagolyó, illetve fegyverek alkatrészei szabadon foroghatnak Európában, hacsak az egyes országnak nincs egyéni szabályozása.

 

 

 

Kivonatos fordítás: a Szilaj Csikó szerkesztősége

 

Feltöltve: 2015. okt. 8., hé

Frissítve: 2015. okt. 13.

A film  olasz nyelven  itt megtekinhető.

Új történelem

A fegyverek útja

 

Íme, hogyan érkeznek az ISIS és a Boko Haram fegyverei Európába és Olaszországba

 

bottom of page