top of page

Kedves Barátaim!

 

A hétvégén olyan élményben volt részem, melyet, úgy érzem, meg kell osztanom veletek.

 

Németországban egy Nürtingen nevü városban volt dolgom szombat este. A város főterén áll egy régi templom, a Kreuzkirche. Az egykoron bizonyára más célból épített templomot különböző programokra adják bérbe. Szombaton épp halloween-buli volt. Október 31!

 

Amikor véletlenül bementem a templomba, az alábbi képen látható figurák fogadtak. Mindenhol koponyák, csontvázak, pókok, pókhálók és minden, ami egy jó bulihoz kell: bárpult, füstgép, hangulatvilágítás, evés-ivás, világító hűtőpultok, vonagló, részeg tömeg. Az oltár helyén pedig színpad, melyen zombiknak? is beöltözött muzsikusok gyakorolták a nem éppen templomi zenét. Később koncerteket tartottak, majd, mint megtudtam a buli sokáig tartott…

 

Ami megdöbbentett: próbáltam a téren lévő hatalmas, vidáman „halloweenező“ tömegből többekkel beszédbe elegyedni a templomi rendezvénnyel kapcsolatosan, de legfeljebb (le-/)elnézően mosolyogva közölték velem, hogy hát teljesen rendben van minden, mert halloween van. Nemcsak fiatalok, hanem a véres cafatokkal kisminkelt vagy a fejében baltát hordó, „jól szituált” idősebbek is.

 

Szóval Ti mind, akik beöltöztetek jelmezbe, akik vidám bulinak fogtátok fel ezt a napot, és mind, akik nem látjátok a fától az erdőt, nektek jegyzem meg csendesen: Lehet itt aggódni a sok bevándorló miatt, akik más hiten vannak, lehet elítélni a szokásaikat, lehet őket lenézni a vakhitük miatt. De: Az ő imahelyeiken próbálnátok csak töredékét megtenni mindannak, ami szombaton Nürtingenben történt…

El tudod képzelni?

 

Nem aggódni kell az iszlám térhódítása miatt, hanem felfogni azt, hogy milyen értékeink vannak, és aszerint viselkedni! Ja, hogy ez manapság a neoliberális felfogás szerint divatjamúlt? Hát akkor én hangosan kijelentem, hogy konzervatív, istenhívő ember vagyok, és undorítónak tartom ezt a felelőtlenül modern gondolkodást, mellyel megfertőzitek nemcsak a gyerekeinket, a fiatalokat, hanem minden gyenge embert. Így fordulhat az elő, hogy a templomokban buli van, vásár, ivászat és mű-vész-et! Ja, és halál-kultúra! Divat!

 

Ha ez az az európai keresztény kultúra, amit a magyarok mindig is védtek, akkor üzenem minden magyarnak, hogy már nem nagyon van mit védeni! De: Ha felismeritek a hibát, lehet gyógyulni, hiszen a forrás még mindig ott csobog…

 

Emlékeztek még egy kicsit arra, hogy volt egyszer valaki, aki megelégelte a templom megbecstelenítését? Talán arra is, hogy ostort fogott, és kihajtotta belőle azokat, akik meggyalázták?

 

No, bízzunk benne, hogy valaki megint meg fogja ezt tenni! Én hiszem, hogy eljön!

 

Hát itt tartunk! Megtudtam magamról, hogy nem vagyok elég modern a mai világra, s hogy a reformáció napja jobban tetszik nekem, halottak napja vagy a katolikusok mindenszentje, de a legrosszabb esetben is előbb jut eszembe az ősi kelta ünnep, a samhain, mint a halloween. S a legnagyobb bűn, amit a mai lázadó elkövethet: nem hagyja magát befolyásolni a reklámoktól, nem vásárol, nem fogyaszt, nem zsibbasztja el magát itallal és a többivel. Szóval így lettem/vagyok lázadó. Ja, és még egy dolog, ami miatt veszélyes vagyok: tudok az erőhelyekről*, a templomok energiáiról, a szakralitásról és egy nagy tanítóról, aki úgy 2000 éve élt, és a példaképem, a tanítóm.

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek”

Feltöltve: 2015. nov. 3., hé

JABLONKAY LYDIA

Hevenyészett fordítás a bérleti szerződésből:

Nürtingen város több dologra is használható temploma olyan, a  nyilvánosság által használható épület, mely a város kulturális, közösségi, politikai életét szolgálja. Használni lehet a következő rendezvényekhez: kongresszusok, konferenciák, továbbképzések, gyűlések, előadások, vállalati-, családi- és egyesületi  nnepségekhez, valamint divatbemutatók, kiállítások, termékbemutatók és egyéb reklámrendezvények tartására.

                 

A termeket nem lehet bérbe adni a következő témájú rendezvényekhez: sex, pornográfia, szélsőséges, rasszista, sértő, embertelen, tiltott, valamint más, a közerkölcsöt sértő tartalmú rendezvényekhez.

 

Ahol régen a papok járkáltak, manapság furcsa szobrok állnak, jazz-zenészek adnak koncertet, vagy híres

 MŰ-VÉSZ-ek mondják Möricke verseit.

------------------------

* Az erőhelyek az úgynevezett szent tér kategóriájába tartoznak, hiszen ott magasabb rezgésű és erősebb energiák vannak jelen, mint máshol. Szentté azonban csak akkor válik, ha az ember ezt felismeri, és tudatosan arra használja, hogy ott kapcsolatba lépjen ezekkel a nagy energiákkal.
A természetben rengeteg erőhely van, ahol különböző minőségű és erősségű energiákat észlelhetünk. Általában az egyéni érzékenység dönti el, hogy kinek melyik a megfelelő, ki mit él át ezeken a pontokon. Erőhely lehet egyébként a tengerpart, egy szikla, de akár egy szép kert is. A saját erőhelyünket úgy találjuk meg, ha megfigyeljük, hol érezzük magunkat jól, hol esik jól időzni, hol töltődik fel lelkünk, szellemünk, és hol enyhülnek testi bajaink. Régi tapasztalat az is, hogy azokon a helyeken, ahova sokan járnak gyógyulást remélve, lágyabb, inkább az érzésekre, érzelmekre ható, finomabb energiák tapasztalhatók meg. A magasan fekvő, nehezen megközelíthető helyeken, ahová kevesen jutnak el, erősebb, tisztább, elsősorban a tudatra ható energiák működnek. Az ősi tudás nyomában Őseink – akik még sokkal szorosabb kapcsolatban voltak a természettel, mint a ma rohanó embere – könnyebben felismerték az ilyen helyeket. Megfigyelték, hogy az ilyen tájakon a növényzet dúsabb, egészségesebb, magasabb, az állatok nagyobbak, a vizek tisztábbak, a levegő lágyabb, no és persze az ott élő emberek békésebbek, nyugodtabbak voltak.

Más esetben csodás jelek utaltak a hely különlegességére. A régebbi korok emberei a templomokat is olyan helyekre építették, ahol a legnagyobb pozitív energiák összpontosultak, hogy a hívők a szentélyben emelkedettebb lelkiállapotba kerüljenek.
 

Ha manapság valaki fel szeretne töltődni, vagy újra vissza szeretne találni a természetbe, nem kell mást tennie, mint felkeresnie egy erőhelyet, és ott feltöltenie lemerült energiaraktárait. Az ősi elképzelés szerint Szent György-vonalak vagy más néven sárkányvonalak hálózzák be a Földet. Kialakulásuk a Föld mágnesességére vezethető vissza. Ezek egyfajta rezgések,energiarendszerek. Ahol a vonalak keresztezik egymást, azok az akupunktúrás pontok, hasonlóan az emberi test akupunktúrás pontjaihoz. A többszörös metszetek egyben szakrális, szentnek tekintett helyek. Az energiakoncentráció hatalmas ezeken a területeken. Olyan erős az energetizáló tér, hogy pár perces ott-tartózkodás során képes feltölteni auránkat. Lakni ezeken a helyeken nem egészséges és nem ajánlott, a túl sok energia nem kezelhető az ember számára. A Kárpát-medencének egyedülállóan kitüntetett szerepe van a Szent György-vonalak rendszerében, itt ugyanis az akupunktúrás pontoknak olyan sűrűsödése fedezhető fel, amely páratlan a Földön. Elsősorban templomokat, bazilikákat építenek ilyen pontokra. A papok a szent helyek építése előtt bemérték e vonalak találkozási pontjait, és meghatározott helyekre építették a templomokat. Hogyha hosszú ideig szeretnénk tartózkodni ilyen energetikai pontokon, az túltöltődéshez vezethet, melynek hatására ingerültebbek, idegesebbek, feszültebbek leszünk. A gyerekeknél túlzott aktivitás, állandó mozgáskényszer jelentkezhet túltöltődöttség esetén. A Szent György-kereszteződésekhez általában katedrálisokat építenek, míg a Ley-kereszteződéshez templomok oltára épül.

A fogadóbizottság

Buli a templomban

A templom kívül, belül és a mai “rendeltetése”: vásárcsarnok.

Új történelem

Buli a templomban, avagy hogyan lettem lázadó?

bottom of page