top of page

Tisztelt Olvasó!

 

Ebben az évben „kívülállóként” sétáltam a MOGY-on, ami annyit jelent, hogy először nem vettem részt a szervezésben, s ez kifejezetten jót tett, mert sok olyasmire is ki tudott terjedni a figyelmem, amire eddig nem adatott lehetőség. Hazaérve megérett bennem egy új fogalom, a „homo bösztöricus”. Jellemzője, hogy minden képviselője végsősoron azonos, függetlenül attól, hogy honnan érkezett, vagy milyen a világlátása, vagy milyen a hitvilága, vagy mi a foglalkozása. A homo bösztöricus egy új embertípus, aki a hétköznapokban teljesen mindegy, hogy hogyan él, Bösztörpusztán, a Magyarok Országos Gyűlésén sajátos lelkülettel van jelen. Ott valakinek érzi magát. Különböző jelmezekben, magasztos lelkülettel rója a pusztát, egyik előadást a másik után hallgatja, végigkóstolja az árusok termékeit, esténként későig ébren keres valamit a többiekkel együtt, s teszi ezt három-négy napon keresztül, hogy amikor véget ér a MOGY, akkor megígérje magának, hogy soha többé be nem teszi oda a lábát, de már abban a pillanatban tudja a lelke mélyén, hogy jövőre is ott lesz. 

     A homo böszöricus legfeltűnőbb tulajdonsága a keresés. Keres vigaszt a gondjaira, keres hasonlóan gondolkodó embertársakat, keres válaszokat a kérdéseire, világot akar váltani és fordítva ül a lovon. Fordítva ül a lovon, mert mindent keres, a lényeget leszámítva. A lényegről viszont még nincs fogalma. Minden látszat ellenére Istent nem keresi, és Istennek nem szán semmilyen szerepet sem Bösztörpusztán, sem az élete egyéb területein. Mégis, reményteljes állapot a homo bösztöricus, mert legalább már keres. S aki keres, az előbb-utóbb akár találhat is, akár még a lényegre is rátalálhat. 

     Wass Albert a XX. század embertípusát, azt az embertípust, amelyik csak rombolni képes és mások vérén élősködni, igen frappánsan „homo bestialisnak” nevezi, s én csak reménykedni tudok, hogy a XXI. század homo bösztöricusának nem lesz szüksége egy egész emberi századra az Isten színe elé való visszanemesedéshez. 

     Mert mérni magunkat csak a mindenséggel érdemes.

Feltöltve: 2012. augusztus 21, do

Tisztelt Olvasó!

Homo bösztöricus

UDAVARHELYI RÓZA
bottom of page