top of page

Feltöltve: 2013. május 2., he

Tisztelt Olvasó!

 

Sápadt, halovány volt ez a május elseje. Nem tudjuk még, de lehet, hogy ez volt

az utolsó a választások előtt. Nagy alkalom lett volna baloldali mozgósításra, de

legalább fontos, a választókat megmozgató üzenetekre. Ám csak a várható

mondatok hangoztak el. A nép kiment a ligetbe, hiszen ujjé, a ligetben nagyszerű.

Piknik. Nem irigylem senkitől a napfényt, a sört, a hangulatot. Csak hiányolom a gondolatot.

   Ezért távolabbra kellett menni. Ferenc pápa mutatott rá, hogy a munkanélküliség egyik oka az, hogy egyeseknek csak a profit számít. A szovjet típusú tervgazdaság kudarca után az ember okvetlenül a szabad piac híve lesz, de tudni kell, hogy ennek több változata is létezik. Ha a bal- és jobboldali politikusokat hallgatom, mindenki szociális piacgazdaságról beszél, de ezt, a szociális célból a szabad piacot korlátozó formát, mintha senki nem venné komolyan. Márpedig minden jel arra mutat, hogy komolyan kell venni. Ez részben szabályozás kérdése, de a lényeget tekintve talán többről, lelkületről is szó van. Aki a profitot nézi, és csak azt nézi, nem törődik a nagyobb haszon elérése végett utcára tett emberek kínjával. 

   Ha egy motor sok üzemanyagot fogyaszt, és nagy a károsanyag-kibocsátása, ki kell találni jobbat, és cserélni kell. A gazdasági élet hajtómotorja, a profit épp erre a cserére szorul.

   Szívből remélem, hogy erre a cserére nem valami világégés után kerül majd sor. De azt is látom, hogy a csere csak akkor lesz sikeres, ha az emberek gondolkodása is változik. Ha az érték lesz az érték, nem a vagyon.

 

Surján László

(forrás: Magyar-Hon-Lap: http://mkdsz.hu/content/view/30657/202/)

Tisztelt Olvasó!

Május elseje

SURJÁN LÁSZLÓ
bottom of page