top of page

Tisztelt Olvasó!

Igazságkeresők

Feltöltve: 2014. március 11., do. 

VARGA DOMOKOS GYÖRGY

A mai napon, 2014. március 11-én három új filmet tettünk ki Szilaj Csikónk kirakatába (nyitó oldalára) s ajánlunk ezúttal az Ön becses figyelmébe. Voltaképp három olyan nagyon megrázó filmről van szó, amelyek napnál világosabban tárják elénk életünk ördögien sötét oldalát, mégis képesek lelkünkben gyertyalángot gyújtani, benne pislákoló fényt árasztani. Ennek a halvány, mégis kiolthatatlan fénynek részese Ön is, attól a pillanattól fogva, hogy érdeklődésével a fényhozók felé, vagyis e filmek bátor és igaz készítői és szereplői felé fordul. És ugyancsak részesei e fénynek mindazok, akik teljesen önzetlenül, minden haszonlesés nélkül, fáradhatatlanul veszik a fáradságot, és a világhálón rendre továbbítják az efféle igaz filmeket embertársaiknak.

    Igencsak beszédes az első film (Ukrán háborút tervező emberjogi szervezetek) készítőinek neve: The Truthseeker. Az igazságkereső. S valóban, szinte páratlan kérlelhetetlenséggel keresik és tárják fel az igazságot azokban a világraszóló témákban, amelyekben a különféle hatalmak, látható és láthatatlan erők nap mint nap igyekeznek megvezetni bennünket. Valóban kifejezetten sátáni az a körmönfont embertelenség és kegyetlenség, amellyel ezek az erők a politikai céljaiknak és anyagi vágyaiknak igyekeznek érvényt szeretni. Valóban ördögi, ahogy a modern kor legszentebb jelszavait skandálva, a demokráciáért, az emberi jogokért vívott nemes harc álarcában odaférkőznek a jóhiszemű, igazi emberbarátok köreibe, s velük takarózva hajtják végre végül akár a legkegyetlenebb mészárlásokat.

     Nálunk, Magyarországon a Szaniszló Ferenc vezette VilágPanoráma lát el hasonlóan fontos feladatot, mint a világban a Truthseeker. Legutóbbi műsorukban (GLADIO – A NATO titkos terrorszervezete Ukrajnában) az ugyancsak „nyughatatlan” igazságkereső, Drábik János szól arról a szupertitkos szervezetről, amely a civilizált világ hátterében ügyködő, sötét pénzhatalmi erők által mozgatva rombolja a legkülönfélébb demokráciákat, vagyis választott hatalmakat. Ezúttal Ukrajnában.

     De akármilyen borzalmas – hátborzongtatóan lelketlen és kegyetlen – világerőkről szerzünk is tudomást igazságkeresőink jóvoltából, hagynunk kell a másik szemünket örülni, mosolyogni. Akármilyen hatalmasak is a romboló erők, lám, az igazság mindig felpislákol. S ez semmivel sem kisebb dolog, mint a másik oldalon a pusztulás.

     A harmadik film (Így működik a rendszer!) minden hatalmaskodásának és kegyetlenségének is ez a végső, néma üzenete. Tombol az osztályban a tanítói terror, már minden gyerek azt skandálja, hogy 2 + 2=5, minden gyerek ezt vési a füzetébe. Ám a legeslegutolsó pillanatban mégiscsak akad egy fiúcska, aki áthúzza az 5-öt, s csöndben fölé írja az igazságot, tisztelt Olvasó...

Tisztelt Olvasó!

bottom of page