top of page

Tisztelt Olvasó!

Felcsút, Szúnyogpuszta, Bösztörpuszta

Feltöltve: 2014. július 8., do

VARGA DOMOKOS GYÖRGY

Szilaj Csikó-berekben is beszédtémává dagadt, hogy helyénvaló, amit Orbán Viktor Felcsúttal csinál. Ahogy az egyik balra húzó médium fogalmazza: „Magyarország népességének majdnem ötöde él olyan kistelepülésen, ahol a lakosok száma nem éri el a 2 ezer főt. Közülük mégis csupán egy falu lakosai örülhetnek többmilliárdos fejlesztéseknek. Ez a település pedig nem más, mint Felcsút.”

 

Egyik munkatársunk tömören annyit jegyzett meg, hogy ezzel a feltűnő kivételezéssel sok szavazatot lehet majd legközelebb veszíteni. Másikunk viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az imént idézett cikket indulatból írták, különben pedig ha nem épült volna semmi sem, akkor meg joggal mondhatnák, hogy Orbán tojik a szülőfalujára. E munkatársunk sem biztos abban, hogy kell oda s Magyarországnak Puskás Akadémia, ilyen-olyan focistadionok, de már inkább, mint mondjuk a Budapest Pride. S ennél vajon számolja-e valaki, hogy mennyibe került a több km-es kerítés, ki fizette a több tízezer rendőrt, s hogy hány gyerek évi élelmezése telt volna ki belőle?

 

Nos, az élet úgy hozta, hogy épp e disputa megindulása után utaztam át Felcsúton. Persze árgus szemekkel figyeltem, hogyan is néz ki ez a legmagasabb helyről kényeztetett, kiváltságos, fényűző szülőfalu. Nos, valóban lenyűgöző az akadémia a stadionjával egyetemben, de nem annyira a mérete, mint istenadta tehetségű tervezője (Makovecz Imre) és szép kivitelezése miatt. A falu főútja azonban toldozott-foldozott, mint jellemzően a többi településé, több helyütt lehullott a vakolat a környező házakról (pl. éppen a kocsmáról). Tapasztalatból mondom, hogy a nyugati határ osztrák oldalán bármelyik kis település sokkal gazdagabbnak látszik, mint Orbán Viktor Felcsútja.

 

Szóval, csak a kiváltságos fejlesztések miatt oktalanság lenne szavazatokat megvonni a Fidesztől. De ettől még lehet, hogy akadnak majd, akik ekképp cselekszenek. Ám aligha túl sokan. Hiszen nem annyira a tények, mint a rosszindulatú tálalások befolyásolhatják a leendő szavazókat. Csakhogy a balliberális kórus az elmúlt években alaposan megfogyatkozott, s már igencsak túlharsogják őket a Fidesz-közeliek.

 

Tartozom még azzal a tisztelt Olvasónak, hogy mit kerestem én épp arrafelé. Éppen Felcsút tőszomszédságában található Szúnyogpuszta, a Vértes Baranta törzshelye. Itt táboroznak egy héten át a Vukics Ferenc vezette barantások – családostul. S hiába a hajnaltól estig tartó barantás edzés, versengés, táncolás, utána még szellemi „kiképzésen” is részt kell venniük a magyar hagyományokra épülő harcművészet eltökélt képviselőinek. Magyarán: egy hatalmas, átalakított istállóban, kivetítő segítségével szóltam az ifjaknak a magyar tömegközlés történelmi jelentőségű fordulatairól...

 

S még egy váratlan fejleményről kutya kötelességem beszámolnom a tisztelt Olvasónak. Nemrég bejárta a világháló ebben érdekelt részét, hogy idén nem lesz Magyarok Országos Gyűlése. Sokak legnagyobb bánatára. Vukics elmondta, hogy a minap beszélt az illetékesekkel, s egy idei, nyári rendezvény erejéig odaadták Bösztörpusztát a MOGy megrendezésére. Vagyis – állítja Vukics – lesz idén is Bösztörpuszta. Ha mi is így akarjuk, tisztelt Olvasó!

 

Tisztelt Olvasó!

bottom of page