top of page

Tisztelt Olvasó!

Tisztázás végett

Feltöltve: 2014. augusztus 2., do

VUKICS FERENC

Magam 2010 óta nem vagyok tagja a az MSZ-nek. A 2011-es , a 2012-es, a 2013- as MOGy szervezésében már csak mint a történelmi élőképért felelős barantások vezetőjeként vettem részt. Ha elakadtak a szervezésben, akkor a kapcsolataink révén anyagi és emberi segítséget nyújtottunk. Az MSZ létszáma jelenleg  a 2009-es létszám ezredrésze (A Baranta jóval nagyobb szervezet). Képtelenek működtetni az egyesületüket. A MOGy esetében is egyre kevesebb  segítővel rendelkeztek. A helyi alapszervezeteik szertefoszlottak. Az utóbbi három évben a kunszentmiklósi  önkormányzat volt a MOGy anyagi lebonyolítója. Sátordíjat, szervezők parkolási díját vezették be, mégis 5-6 milliós mínuszokat szedtek össze (nálunk 2008, 2009, 2010-ben sikerült 1-2 milliós plusszra hozni), ráadásul történt egy lovasbaleset 2012-ben, ami miatt az önkormányzat tagjai azóta is a bíróságra járnak.   

 

Az idei  MOGy kapcsán arról tájékoztatott az önkormányzat és az MSZ bennünket,  barantásokat, hogy csak akkor kerül megrendezésre, ha újra Bösztörpusztán lehet. Ezt mi elfogadtuk. Az önkormányzat és az MSZ delegáltjai semmit sem tudtak a helyszín érdekében megtenni. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mire mennek nélkülünk. Nem jutottak sehova. Június végén megkerestek a problémával (ezt megtehették volna márciusban is), mire én elmentem a Vidékfejlesztési Minisztériumba, és utánaérdeklődtem az ügynek. Július elejére pedig sikerült elérni, hogy visszamehetünk Bösztörre (utoljára). Kevés volt az idő, de a hivatalokban is volt (barantás) segítőnk, aki gyorsította volna az engedélyezést....

 

Két nap múlva az önkormányzat jelezte, hogy ő se Bösztörön, se máshol sem kíván MOGy-ot rendezni (pedig most először nyertek 5,3 milliót pályázaton a rendezésre). A végén kiderült, hogy az idei MOGy-ot és a Bösztöri rendezést igazából csak én akartam. Meg kell, hogy mondjam, nekem ez is elég lett volna ( évközbeni körüljárásomnak köszönhetően a régi hagyományőrző csapatok közül több mit 70 (közel 900 fő) jelezte, hogy szívesen dolgozna velünk együtt újra, 340 lovas jelentkezett be nálam és 9 stílus (22 csapat közreműködésével –majd 200 fő) képviselői vállalták volna a harcművészeti foglalkoztatókat és a gálát. Az önkormányzat kiszállása nem azért probléma, mert olyan sok segítséget adtak eddig, hanem azért, mert az ottani jegyző aláírása kell egy csomó okirathoz. Ha a hivatal vezetői pedig azt mondják, hogy nem akarnak MOGy-ot Bösztörön, akkor el tudják érni, hogy ne legyen. Igazából átvágva érzem magam, mivel hülyét csináltam magamból a nemzeti park és a kabinetfőnök előtt. 

 

A nemzeti parkkal és a minisztériummal szeptemberben lesz egy közös egyeztetés a 2015-ös MOGy és a az elkövetkező rendezvények végleges helyéről és egy hosszútávú helyszínről (most már nem a túzokokkal van gond Bösztörön – azok kivesztek –, hanem hogy egy zárt nagyállattartó telepet akarnak ott felépíteni). Nagy valószínűséggel Ópusztaszer lehet a következő helyszín.

 

Tehát nézzük az eddigi szervezők hozzáállását:

 

Kunszentmiklós – nem szeretné

 

Baranta – A csapatok többsége szerette volna (természetesen a valódi segítséget megint 3-4 barantás csapat adta volna, mint eddig mindig – ők voltak a legcsalódottabbak és a legkisebb hangúak)

 

MSZ – ??????

 

Részletesen:

 

 Az MSZ egyesület akarta, de jelenleg működésképtelen, mert a cégbíróság hatszor dobta vissza az anyagokat, mivel a három éve lemondott Benis Miklós azóta sem volt hajlandó írásba adni a lemondását.

 

MSZ mozgalom: valójában nem létezik.... semmilyen intézményrendszere sincs... nem látszik a tagsága... igazából mindenki annak gondolja magát, aminek akarja.... Ez először 2010-ben látszott igazán, amikor a kétezer választott közösségi vezető helyett 56 választotta az akkori új vezetést..... Szerintem a még működő csoportok döntő többségének is csak évente egyszer jut eszébe az MSZ. Jelenleg igazából sem a mozgalomnak, sem az egyesületnek nincsenek legitim vezetői.

 

A mostani vezetők döntő része mögött még egy baráti társaság sem áll. Magánszemélyek (talán 100 fő). Nem kötelezhetők semmire, nem felelősek semmiért... viszont bármibe beleszólhatnak. Ez így nem megy: minden felnőtt ember felelős  a saját cselekedeteiért.

 

Az MSZ mozgalom egy részének maradék tagjai (nem mindenki) most Verőcén próbálnak rendezni a sorokon... rájuk fér. Az, hogy az MSZ mozgalmon belül megint huzavona van, nem a mi dolgunk. Szerintem nem is kirakatba való. Ha sikerül a sajátjaikat szervezeti keretekbe szervezni, akkor talán  tudunk velük együttműködni. Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy hol az egyik csoport, hol a másik érzi magát feljogosítva az „MSZ” képviseletére. Nálunk a Baranta Szövetség és az egyesületek minden anyaga rendezve van. A legtöbbjük kiemelten közhasznú szervezet, a tagok fizetik a 2-5 ezer forintos havi egyesületi tagdíjat, a szövetségi tagdíjat. Ezek többsége pedig diák. Többezer rendezvényen veszünk részt, többtucatot szervezünk évente. Ehhez napi munka és hosszútávú elkötelezettség kell.  Ezt az MSZ nagyon kemény munkával érheti csak el. A mi diákjaink felnőttebbek, mint az állítólagos „felnőttek”.

 

Nekem ez a jövő szempontjából biztató.

 

Viszont a MOGy nevet nem kéne lejáratni....Verőcén 3-5 ezer embernél több nem fér el. Ott a megállapodás szerint nem MOGy-ot, hanem egy mozgalmi találkozót (MÓD-szert, Magyar-szert) tartanak. Nemrég egy telefonbeszélgetesen arról tájékoztattak, hogy ott a főszervezést egy nem MSZ-es szervezet(Julianus Barát Alapítvány) intézi. Az alapítvány vezetői nem szeretnék, hogy ott az MSZ újraszervezése zajlana le, hanem a MOGy név révén látogatókat gyűjtenek egybe. Hát érdekes egy zűrzavar ez. Nem MSZ-esek felügyelete mellett  szervezik az MSZ mozgalom egyes tagjai az új mozgalmat. Akármi is az igazság, érdemes belőle kimaradni.  Mi, barantások egy vasárnapi bemutatóval segítjük az ottani rendezvényt. Mindaz azonban, ami ott történik, az MSZ belügye...

 

MOGy szervezői egyesület:

 

Eredetileg az volt a cél, hogy a három rendező szervezetből hozza létre, annak érdekében, hogy ne az önkormányzatot terhelje a hivatalos eljárás és a pénzügyek lebonyolítása.

Ebből sem lett igazából semmi. A korábbi MSZ-es szervezők függetlenítették magukat a nem működő egyesülettől és a mozgalomtól. A Baranta Szövetségtől csak egy fő lett delegálva. Így most a rendszeresen 2-400 főt kitevő barantás, illetve a 100-200 barantásokkal együttműködő civil szervezet 1– 15 arányban képviseli magát magánszemélyekkel szemben.

 

A jövő: lesz MOGy. Kikkel? – ez a jövő zenéje, de a barantásokkkal és barátaikkal mindenképpen lesz.

 

 

A MOGy-ot a Magyarok Szövetsége (MSZ) maradéka, a Kunszentmiklósi Önkormányzat és a Baranta Szövetség szervezte eddig

bottom of page