top of page

Megint egy olyan téma, amelynek okán nagy ellentétek feszülnek honunkban (és nem is csak honunkban), érdemes lehet tehát valamelyest körültekintő véleményt nyilvánítanunk. Ez nem jelent mást, mint hogy igyekszünk megérteni az egyik meg a másik oldal álláspontját, aztán leszűrjük a magunkét. Mindezt, amennyire csak lehet, röviden, velősen.

 

Nos.  A netadó tökéletesen beleillik a Fidesz közjószempontúnak hirdetett és nagyjából be is tartott politikájába: ahol a sok pénz, onnan kell elszívni, ha ezek gazdag multicégek, annál inkább. Teljesen helyénvaló felvetés, hogy itt az ideje a tekintélyes internetes nyereségek adó formájában való megcsapolásának.

 

Csakhogy van egy másik, ráadásul szintén nagyon erős, masszív pillére a Fidesz-politikának. Ez pedig – nem a szabad-, hanem – a szabadságelvűség. Orbán Viktor helyesen ismerte fel, hogy a magyarságnak van egy, a történelem által számtalanszor visszaigazolt, alapvető tulajdonsága: szabadságszerető. Nagyon sok mindent elvisel, nagyon sok aljasságot némán eltűr, de amikor a szabadságával packáznak, az mellbe vágja. Talán még mindig nem ismerik fel eléggé a fideszes politikusok 2006 őszének óriási jelentőségét a szélsőséges balliberálisok bukásában, sorozatos kétharmados vagy azon túli vereségében. Azt viszont már felismerték, s Orbán Viktor is többször szólt róla, hogy a nyugati gátlástalan mesterkedések ellen meghirdetett Békemenet kormány- (és talán nemzet-)mentő erővel bírt.

 

Nos, a netadó terve éppen ezért egy súlyos politikai baklövés. A rútul kisiklott rendszerváltásunk keményen küszködő népének, függetlenül jobb- és baloldaltól, ilyen vagy olyan táboroktól, szinte csak egyetlen rendszerváltozós öröme maradt: a világháló szabadsága. Bármilyen színű erők kerültek is hivatalos hatalomba, kormányzati szerepkörbe, s bármilyen színváltozásokba kezdtek is a tömegközlés főáramának szereplői, a jónépnek eddig mindig megmaradt menekülési útként, a szabadság kis köreként a világháló. Itt összeverődhetett a neki rokonszenvezőkkel, vagy csak nyomhatta ilyen-olyan oldalakon a magáét a szabad világba.

 

Teljesen mindegy, hogy a hatalom most 150 Ft-tal akarja sújtani az adatforgalom gigáját, vagy 700 Ft-ban korlátozni a személyekre kivethető adót. Ahogy elvi kérdés a kormányzatnak, hogy a multikat igyekszik elsősorban megcsapolni, ugyanennyire elvi kérdés a népnek (a köznek), hogy a szabadságából – szabadsága utolsó (vélt) bástyájából egyetlen pici forintnyit sem óhajt elveszíteni.

 

Ha ezt megértik odafönt, akkor ezzel együtt meg kell születnie a felismerésnek is: a kormányerők részéről az egyetlen helyes döntés a netadó ötletének teljes elvetése lehet. Amit ebben a helyzetben még célszerű megtenniük, hogy érvként azt hoznák fel, amelyet mi itt valóságosként megállapítottunk: Orbán pártja tisztelettel megadja a népnek azt, amit a nép is megadott Orbánnak és pártjának...

 

És akkor majd a majdanista, globalista szervezkedők is hátrább húzódnak az agarakkal, tisztelt Olvasó.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Netadó: rossz ötlet, vissza kell vonni

Feltöltve: 2014.  okt. 27., do

VARGA DOMOKOS GYÖRGY

Tisztelt Olvasó!

bottom of page