top of page

Remek írás, olyan, mint amilyeneket írni szoktál, de nem tudlak követni Orbán hibájának fejtegetésébe. Nem értem, hogy mit akarsz mondani ezzel a halálbüntetés-dimenzióval.

 

Viszont Orbán személyének a megítélésében éleslátóak fogalmazol. Te nem ragadtatod el magad úgy, mint én, aki azt is kimondom, hogy ezekhez a mai nyugati politikusokhoz viszonyítva Orbán egy politikai géniusz. Ami nem véletlen, hiszen amíg ezek ott Nyugaton a jóléti társadalomban jártak elit egyetemekre és könyvből tanulták a politizálást, addig Orbán a kommunista diktatúra napi valóságában, gyakorlati, éles helyzetekben, a saját bőrén, az egzisztenciáját kockáztatva tanulta a politizálást. Ezek a Junckerek, Schulzok és a társaik még életükben nem találkoztak olyan emberrel, mint Orbán. Persze vannak más kelet-európai közegben szocializálódott politikusok is, de közülük csak A. Merkel olyan kvalitású, mint Orbán. (Talán nem véletlen, hogy Ő is Kelet-Európában nevelkedett.)

Orbánhoz hasonló képességű Kövér is, de ő bölcsen belátta Orbán jogát az elsőségre; viszont, ha arról lenne szó, a helyére állva pótolni tudná Orbánt, ezért ne reménykedjenek a magyarok ellenségei egy Orbán elleni merényletben, mert lesz, aki folytatja a megkezdett utat.  Egy 1988-89 táján készült tv-interjúban (talán a Napkeltében 2-3 percben) Orbántól megkérdezte a riporter, hogy ki a politikai példaképe, és Orbán nem tért ki elegánsan a válasz elől, hanem azt mondta, hogy: Kövér László!

 

A mai Orbánt is csak az értheti meg, aki tudja pl. azt, hogy 1986-87 táján, amikor a felesége L. Anikó, Salgótarjánban volt ügyvéd-jelölt, megkérte Anikót, hogy szerezze meg a Salgóbányai KISZ Továbbképző Központot egy nyári egyetem megrendezésére. Ezen pesti liberális egyetemi oktatók és Szájer, Kövér és Orbán is tartott volna előadást, persze a Nógrád megyei KISZ- és pártvezérek egyike-másika mellett. A szervezés telefonon zajlott Anikó és Viktor között, az állambiztonság „természetesen” lehallgatta... Egyik alkalommal Anikó amiatt aggodalmaskodott, hogy botrány lesz, ha mindhárman (Szájer, Kövér, Orbán) előadást tartanak, és azt mondta Orbánnak, hogy ezek a helyi potentátok az ő előadásaik alatt tüntetően ki fognak vonulni a teremből. Mire Orbán azt válaszolta, hogy akkor annyival kevesebben leszünk a teremben!

 

Hidd el, hogy ebben a történetben egy az egyben  benne van a mai Orbán Viktor.

Lehet, hogy Orbán, politikai értelemben, nem is tesz mást, csak azt, amit 1990 előtt csinált: kimondja azt, amit egyébként mindenki lát, hogy „a király meztelen”, de senki más nem meri kimondani.

 

Üdv.:

Somogyi János

Orbán Viktor a telefonba ’86-87 táján

Olvasói-baráti észrevétel  a Varga Domokos György: Életen innen, halálon túl. Orbán Strasbourgban. Tisztelt Olvasó! c. írásunkhoz

Tisztelt Olvasó!

Feltöltve: 2015.  május 21., hé

SOMOGYI JÁNOS
bottom of page