top of page
VARGA DOMOKOS GYÖRGY

Soros György boldogsága – a zsidók boldogtalansága?

Tisztelt Olvasó!

Feltöltve: 2017. május 26., do

Javítva: 2017. május 27., do

Tisztelt Olvasó!

Roppant érdekes eszmefuttatás jelent meg a Szombatban, ebben a – fejléce szerint – zsidó kulturális és politika folyóiratban. A Főellenségnek lenni komoly dolog c. írás szerzője (Gadó János) azzal kezdi, hogy Soros György minden szempontból irritáló, ezért ideális ellenségkép. „Az övénél alkalmasabb arcot nem lehet találni a nagy zsidó világ-összeesküvés ábrázolására”, állapítja meg a szerző, s ettől át is suhan a fejünkön: itt kellene az olvasást abbahagynunk. A reflexszerű antiszemitázás,  összeesküvés-váddal való vádolás semmivel nem kevésbé unalmas, mint az örökös zsidózás.

 

De adunk még egy esélyt a szerzőnek. Csekély meggyőződéssel és várakozással ugrálunk sorról sorra, amikor egy váratlan megjegyzésbe botlunk. A szerző ugyan nem saját véleményként szögezi le, hanem mint „el nem hangzó terminus”-t, de mégiscsak szó szerint ott ékeskedik a szövegben  a sarkalatos kijelentés: „a magyar kormány nem folytat antiszemita politikát”.

     Ja, ha nem, akkor olvassunk tovább! Kezd érdekes lenni, hova akar kilyukadni újság és szerzője. Úgy tűnik, korai volt az örömünk. „Az ilyen hisztéria komolyan hátráltatja az ország fejlődését, mivel a bűnbakképzés azt jelenti, hogy a kormány nem az előtte álló feladatok racionális megoldásán, hanem az őt terhelő felelősség áthárításán dolgozik. Ez az éretlen személyiség (ez esetben: közösség) attitűdje, ami kevéssé alkalmas magunk és környezetünk építésére.”

     Magyarra lefordítva mi mást is jelenthet ez az okoskodás, mint hogy a meglopottak és kiraboltak ne kiáltsanak tolvajt és rablót, mert csak hiszterizálják  vele a közhangulatot; foglalkozzanak inkább a magunk és a környezetünk higgadt építésével, néma felvirágoztatásával.

     Ám a gondolatsor nem ér itt végett, s lassan hozzászokunk, hogy hullámvasútban ülünk. Egymás mellett olvashatjuk azt a félmondatot, hogy  Soros György „aktuális politikája erősen megkérdőjelezhető” és hogy „nagyságát mégsem lehet elvitatni”. Meg hogy „Világjavító eszméinek gyakorlati megvalósítására egyedülálló infrastruktúrát fejlesztett ki”.

     Már látjuk a szöveg végét, s kezdünk igazán aggódni, hogy na, megint bekaptuk a legyet: fontos témában a semmit ragozták, elherdáltuk a drága időnket, egy szemernyivel sem lettünk okosabbak. S ekkor ér bennünket a korszakos felismerés: a Szombat – ez a zsidó kulturális és politikai folyóirat, szerzőjével egyetemben – a józan ész mellé állt!  

     Olvassuk csak nagyon figyelmesen!

     „Nagyszabású munkásságában azonban tisztán és világosan jelenik meg a zsidó lét roppant paradoxona: kolosszális munkát végzünk egy boldog világ eljöveteléért, ahol többé nem mutogatnak ránk ujjal, zsidó mivoltunk miatt.

     E kolosszális, világmegjavító munka során egyedülálló és legnyilvánvalóbb bizonyítékát adjuk zsidó mivoltunknak, amiért mindenki ujjal mutogat ránk.

     Soros egy személybe sűrítve mutatja be azt, ami a 19-20 századi, modern kori zsidóság tragédiáját okozta: a gigászi, messianisztikus – és a többség számára átláthatatlan – küzdelem egy jobb, emberibb világért, amelyben végre nekünk is helyünk van, eljuttat bennünket oda, hogy a valóságos világban egyre nehezebben akarnak nekünk helyet adni.”

     Jól látja, tisztelt Olvasó! Higgyen bátran a szemének! A Szombat, e jeles zsidó lap – szerzőjével együtt – kihátrált a „külön amerikai külpolitikát folytató”, „egyedülálló infrastruktúrát” kiépítő Soros György mögül. És kihátrál mindazok mögül, akik – nem tanulva a történelemből – kolosszális munkát végeznének „egy boldog világ” eljöveteléért, egy olyan világ eljöveteléért, amelyben „nem mutogatnának ujjal”  a zsidókra. Hanem sokkal rosszabb történne...

     Akár be is fejezhetném itt a magam eszmefuttatását, tisztelt Olvasó. De hadd osszam meg Önnel közös örömünkre a látomásom: a Szombat ezzel nem csak Sorosnak üzent, de mindenki másnak is, akinek kétsége volt afelől, hogy a magyar miniszterelnöknek megint helyén volt az esze. Okos ember nem foglalkozik azzal, ki zsidó, ki nem; csak azzal, ki mire mit gondol s mit lép. Aki Sorossal mint zsidóval kélne háborúra, annak napjai meg lennének számlálva. Aki Sorossal mint egy magát a törvények fölé helyező, pénzspekuláns, kolosszális világmegjavítóval kél háborúra, az akár világnyi embert is megnyerhet magának. Még a magukat zsidónak vallók táborából is, tisztelt Olvasó.

 

*

 

     A hivatkozott írás itt olvasható.

bottom of page