top of page
Székely újság adott hírt Diniről, Osziról és Verzár Éva könyvéről 

székelyhon.rom

 
Kazahsztánban motoroznak a székelyek

 

Veszélyzónában gurultak, az Aral-tónál éjszakáztak a székely motorosok, akik kilenc országot átszelő, Mongóliáig tartó túrára indultak. A szentegyházi és a sepsiszentgyörgyi motoros immár tizenegy napja van úton, ám a kalandos út java még hátravan. (...)

 

Az úthoz szükséges felszerelés mellé a két motoros csomagjába tíz könyv is került. Az anyaország ölében című kötetből, amelyet Verzár édesanyja írt, a fiúk minden országban egy-egy példányt hagynak egy ott élő magyarnak vagy számukra kedves személynek, a tizedik könyvbe pedig a megajándékozottak kézjegyeit gyűjtik össze. Reményeik szerint a tizedik példányt hazaérkezésük után árverésre bocsátják, az így befolyt pénzt pedig egy határon túli magyar közösségnek ajánlanák fel. A motoros peregrinusok a túra befejezése után könyvben szeretnék elmesélni utazásuk valamennyi részletét.

tovább

 jún. 23.

 

OFF:
Kedves Követők!

A fiúk engedélyével és egyetértésével fordulok hozzátok. 
Biztosan hallottátok, hogy a hét elején kis Magyarország legkeletibb csücskét, a szatmári térség Erdőhátnak nevezett részét hatalmas jégverés sújtotta. A legnagyobb baj Rozsályban van. Szívemen viselem e falu és vidék sorsát, mert nagyon közel esik a szülőfalumhoz. Segítségeteket kérem! Ha van rá módotok, támogassátok a falvak lakóit, hogy helyre tudják hozni sokszor lakhatatlannak ítélt házaikat… (Á)

Az előző (V.) rész itt olvasható

 

                               További részletek: itt

(folytatjuk)

 

jún. 24.

 

Oroszország – Mongólia. A fiúk beléptek Mongóliába!!! 5 órába telt átlépni az orosz-mongol határt. Hűvös esős idő fogadta őket. Földúton haladtak egy jó darabig, majd aszfaltosra váltott az út. A szálláshelyük kb. 2800 méter magasan, a hegyek között, a Tolbo tó partján volt. (Á)

 

jún. 25.

 

Mongólia:
A reggeli induláskor még mindig esett, így sajnos vizesen csomagolták a sátrat a fiúk. A hőmérő 8 fokot mutatott... (Szerencsére pluszban! ;) ) A nap folyamán kb. 1000 méterrel csökkent a tengerszint feletti magasság az előző napihoz képest, mire a tervezett sátorhelyhez értek. A hőmérő higanyszála is feljebb kúszott, egészen 24 fokig. Terepmotorozásban nem volt hiány, a tervezett 300 km-ből csupán az utolsó százat tették meg aszfalton. Az eső napközben megállt, így szerencsésen megszárították a sátrat, matracot. (Á)

 

jún. 26.

 

Mongólia:
A tegnapi nap szinte végig off road volt. Egyszer-kétszer szerencséjük volt, mert útépítés keresztezte az útjukat és a döngölt, elegyengetett, kavicsos földúton haladhattak, amire majd az aszfaltot öntik, így sikeresen elérték az tervezett célt. A táj sztyeppére váltott, néhol tevék sétálgattak mellettük. Egész nap száraz időben volt részük, csak a sátorhelyen váltott esőre. Este a hőmérő 9 fokot mutatott... A fűtést sörrel és vodkával oldották meg. :D Szerencsére a hálózsákok is nagyon jól szuperálnak! (Köszönet a kölcsönért!!!) (Á)

 

jún. 27.

 

Mongólia:
Továbbindultak a fiúk a tervezett útvonalon, haladásuk kicsit lassabb a tervezettnél. Megálltak a Telmen tó homokos partján, és mivel az idő is kedvezett, lemosták magukról az út porát, amit egy plusz rétegként viseltek immár ötödik napja. :) Szállásuk a csillagok alatt a képen jelzett koordinátánál volt. A Google most segítségemre sietett és mutatott pár fotót a sátorhely környékéről. Én a lélegzetelállító szót használnám a látványnál és a poros útnál egyaránt. (Á)

 

Prodaniuk ’Dini’ Dénes

és

Verzár ’Oszi’ Oszkár

Kakukk

Feltöltve: 2016. jún. 28., do

Hol járnak a motorosok? Képek, beszámolók VI.

 

KÉT SZÉKELY MONGÓLIÁBAN
bottom of page