top of page

Tisztelt Olvasó!

Morogni muszáj

VARGA DOMOKOS GYÖRGY

 

 

Tisztelt Olvasó!

 

Gyakran elfog minket is, másokat is a kétség: érdemes-e élnünk idelent a mormogás jogával? Ugyan, ki fog odafigyelni ránk a fenti hatalmasok közül? Ki törődik akár egy kis lap, akár egy-egy magányos állampolgár bosszankodásával, tiltakozásával? 

 

Nemrég egy kis írásunkban (Ujguros sakkfeladvány, Istennek hála, hogy mi lehetünk együgyűek!) ezt kérdeztük: "De ha látni s tudni véljük, hogy értünk, nemzetünkért sakkozik, hidegvérűsködik, hatalomtechnikázik Orbán Viktor, miért kell nekünk, Szilaj Csikósoknak s másoknak megszólalni, az ujgurok elleni hatalmi fondorlatok ellen tiltakozni?" Nos, azért kell – adtuk meg rögtön a választ –, mert nekünk meg ez a dolgunk."Odaszólni az embereknek, odaszólni a mindenkori hatalomnak: ez pokoli disznóság! Undorodunk tőle! A hatalom dolga pedig, hogy ezt meghallja, hogy erre odafigyeljen, hogy mindig ennek tudatában cselekedjen." (ujguros-sakkfeladvany )

 

Nem tudhatjuk, s voltaképp nem is érdekes, hogy éppen a mi szavunk számított-e vagy másoké. Az a fontos, hogy mi, Szilaj Csikó, megcselekedtük, amit megkövetelt – a tisztesség.  Fontos ügyben felkaptuk a fejünket, s nem vállaltunk cinkosságot azokkal, akik mondvacsinált ürügyekkel, "magasabb érdekből" kitoloncolták a magyar-ujgur igazság tisztes szószólóját vállalt testvéreik közösségéből, Magyarországról. S mert soha nem a gyűlölet vagy valamiféle hátsó érdek vezeti tollunkat, ezért éppenséggel nem lehetetlen, hogy valakik mégiscsak meghallották, s mégiscsak úgy gondolták, hogy Kína nagyhatalmi és Magyarország kisországnyi érdeke ide vagy oda, ilyet csinálni – ekkora disznóságot csinálni – egy nemzetinek nevezett kormányzó erőnek, nos, ez már több mint kínos, több mint baklövés... 

 

Ki kellett tehát javítani a riasztó melléfogást. Elégtételt kellett adni Ümit Hamitnak. Bíróságnak kellett kimondania, hogy törvénytelen volt a kitoloncolása. Hagyni kellett Gaudi-Nagy Tamást és Patrubány Miklóst, hogy adják meg a magyar-ujgur igazságnak, ami az igazságé. Kínának pedig ezek után Orbánék megmagyarázhatják, hogy itt sajnos független bíróság döntött, független magyar világszövetség és ellenzéki jogvédő karolta fel az ügyet. És magyarázatképpen látványosan széttárhatják karjukat. S a felkarolók is igyekezhetnek tekintettel lenni a kormányzati szempontra (mint ahogy ezt sejteti az Origo cikke), s máris egy szép és kívánatos helyzetnek lehetünk tanúi: működik egy errefelé szokatlan jelenség, az egészséges nemzeti munkamegosztás...

 

S mert hát élni nem érdemes tisztességtelenül, ezért levonhatjuk a magunk munkamegosztásos végkövetkeztetését: morogni muszáj.

 

Kapcsolódó anyagok: 

 

http://www.szilajcsiko.hu/tisztelt-olvaso#!__tisztelt-olvaso-3/ujguros-sakkfeladvany 

http://www.youtube.com/watch?v=UUhKSfyln1k&feature=player_embedded

http://www.origo.hu/itthon/20130724-umit-hamit-ujgur-aktivista-visszatert-magyarorszagra.html

Feltöltve: 2013. augusztus 4., do

bottom of page